Püspöki fürdőkád négymillióért

A limburgi Franz-Peter Tebartz-van Elst egy negyvenmilliós fényűző rezidenciával a háta mögött vasárnap látványos bűnbánatot gyakorolt: fapados repülőgéppel utazott el Rómába.

A Vatikánban döntenek majd a luxusépítékezéssel vádolt limburgi püspök sorsáról. Franz-Peter Tebartz-van Elst vasárnap hajnalban  - tőle szokatlan módon - egy fapados géppel utazott Rómába, A püspököt azzal vádolják, hogy a hívek pénzéből luxusrezidenciát épített magának, amelynek a költsége eléri a 40 millió eurót. Az összeg közel nyolcszorosa az eredeti költségvetésnek, és az egész német katolikus egyházat magyarázkodásra kényszeríti.

A német katolikus püspöki konferencia elnöke, Robert Zollitsch érsek is jelezte, tárgyal az ügyéről Ferenc pápával. Van Elst korábban közölte, sajnálja, amit történt, és sorsát Ferenc pápa kezébe helyezi. Ám mint szakértők rámutatnak, a püspök túl fiatal még ahhoz, hogy nyugdíjazzák, így nehéz lesz mindenki számára kényelmes megoldást találni.

Van Elstet a német sajtó keresztelte el luxuspüspöknek azután, hogy kiderült, rezidenciája 2010-ben kezdődött felújítása nagyságrendekkel többe került, mint amennyit bevallott. Az eredeti elképzelések szerint 5,54 millióból kellett volna kijönnie az egésznek, amihez képest a püspök tavaly 13,5 millió euróról beszélt. Később derült ki, hogy valójában összesen mekkora összegről van szó. Csak egy fürdőkád 15 ezer euróba (átszámítva 4,4 millió forintba) került, a rezidencia körüli kerteket pedig potom 783 ezerből (230 millió forintból) hozták rendbe. Van Elst a felhördülésre úgy válaszolt, érti ő, mi a probléma, de 10 épületen kellett felújítási munkálatokat végezni. „Azok, akik ismernek, tudják, hogy nekem nem kell fényűző élet” – tette hozzá.

A püspök ellen pár napja egyébként ügyészségi eljárás indult, úgynevezett büntetőparancsot adtak ki ellene, amiért nem mondott igazat a hamburgi tartományi bíróság előtt tett, esküt helyettesítő nyilatkozatában. Van Elst ezért pénzbüntetést kaphat. A háttér egy vita a Spiegel és Van Elst között a püspök egy indiai repülőútjával kapcsolatban. A püspök az esküt helyettesítő nyilatkozatban azt állította, hogy a lap egy munkatársával folytatott beszélgetése során az újságíró nem tette fel neki azt a kérdést, hogy első osztályon utazott-e, ő pedig nem mondta azt, hogy az üzleti osztályon utazott.

Püspököt az egyházi törvények értelmében csak a pápa mozdíthat el a tisztségéből, önként egyikük sem hagyhatja el a hivatalát. Azt, hogy Van Elst elutazott Rómába tárgyalni, a Frankfurt melletti limburgi egyházkerület szóvivője, Martin Wind jelentette be, a püspöki egyeztetések témájáról azonban nem árult el részleteket. Az ügy a Vatikán számára azért meglehetősen kínos, mert pápaként Ferenc már többször is jelezte, a maga részéről az egyházi szegénység híve.

Franz-Peter Tebartz-van Elst. Érti, mi a probléma
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.