A Vatikán a melegházasságról kérdezősködik

Melegházasság, válás, születésszabályozás - a Vatikán azt próbálja megtudakolni a püspököktől és a plébánosoktól, hogy mit gondolnak a hívők az ilyen kényes kérdésekről.

Melegházasság, válás, születésszabályozás - a 2014-es püspöki szinódus előtt, melynek a család lesz a témája, a Vatikán azt próbálja megtudakolni a püspököktől és a plébánosoktól világszerte, hogy mit gondolnak a helyi közösségek hívői az ilyen kényes kérdésekről.

Ugyan a hasonló találkozók előtt mindig is végeztek ilyen felméréseket, a mostani kérdőív azt bizonyítja, hogy korábban olyan tabunak számító témák is szóba kerülhetnek, mint például az, hogyan fogadja az egyház a meleg párok által örökbefogadott gyermekeket. Ráadásul úgy tűnik, hogy Ferenc pápa nem csupán az egyházi hierarchia magasabb szinten álló tagjaira hagyatkozik, hanem kíváncsi az egyház helyi képviselőinek véleményére is a katolikus tanításokat illetően.

"Manapság  olyan problémák is felmerülnek, amelyekre nem volt példa az elmúlt években az együttélés különböző formáitól kezdve egészen a meleg párokig, akik nem gyakran ugyan, de örökbe fogadhatnak gyerekeket" - olvasható a felmérés előszavában. A kérdőív felveti azt is, hogyan lehet a fiatal párokat jobban felkészíteni a házasságra, a természetes születésszabályozás módszerei mennyire hatékonyak, és hogyan lehet segíteni az szentségekből kizárt, elvált és újraházasodott párok "hithez vezető útját". (A Vatikán egyébként kevesebb mint két hete megerősítette, hogy az elvált és újraházasodott hívők nem áldozhatnak.)

Ferenc pápa egyik szeptemberben közölt interjújában kijelentette, az egyháznak meg kell szabadulnia attól a rögeszmétől, hogy elítél olyan dolgokat, mint az abortusz, a fogamzásgátlás vagy a homoszexualitás, és sokkal irgalmasabbnak kell lennie. Különben az egész morális építmény úgy fog összedőlni, mint egy kártyavár.

Angliában a püspökök online hozzáférhetővé tették a kérdőívet, így mindenki válaszolhat rá. Az eredményeket a jövő évi októberi szinódusra összegzik, írja a Reuters.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.