A válság miatt vége a köztévének

Görögországban az állami televízió és rádió, az ERT adását kedd este függesztették fel. A politikusok azt mondják, hogy a csatorna „a pazarlás menedékhelye” volt.

Kedd este a hatóságok felfüggesztették az állami televízió, az ERT (Ellinikí Radiofonía Tileórasi) műsorát Görögországban. A képernyők kedd este sötétültek el, miközben az ERT több ezer támogatója a székház előtt tüntetett a csatorna megmentéséért. Az ERT-nek mind a 2500 munkatársát elbocsátják, végkielégítést kapnak, a csatornát pedig a nulláról újjászervezik. Szimosz Kedikoglou kormányszóvivő ennek kapcsán korábban arról beszélt, hogy az ERT működése mindig is az átláthatatlanság kirívó esetének, „a pazarlás menedékhelyének” számított Görögországban.

Bár Kedikoglou kijelentése hosszú idő óta érlelődő döntést sejtet, az ERT munkatársait állítólag nagyon meglepte a felfüggesztés híre. Ahogy a külpolitikai szerkesztőség vezetője, Odin Linardatou a BBC-nek mondta, mindenki nagyon ingerült, és mindenki meg van döbbenve. „Nem tudom elfogadni, hogy egy olyan demokráciában, mint Görögország, ne legyen köztelevízió” – tette hozzá a televíziós újságíró. Az említett ingerültségtől a hatóságok féltek is: Athénban az ERT elsötétítése után rohamrendőröket vezényeltek a televízió székházához, nehogy a tüntetés zavargássá fajuljon.

Athénban a parlament nemrég elfogadott egy törvényt, amely szerint 2014 végéig 15 ezer alkalmazottat elbocsátanak a közszférából, az ERT felfüggesztéséről szóló döntés pedig azoknak a megszorításoknak a legutóbbi epizódja, amelyekért cserébe Athén megkapja a összesen 240 milliárd eurós nemzetközi pénzügyi segélyt. Felfüggesztése előtt az ERT a három televíziócsatornát, négy országos rádióállomást, több regionális rádióadót és egy külső hírszolgálatot működtetett. A görögök eddig abból a havi 4,30 euróból tartották fenn, amelyet mindenkinek a villanyszámlájához adtak hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.