A vak kínai aktivista elhagyta az USA nagykövetségét

Chen Guangcheng saját akaratából elhagyta a pekingi amerikai nagykövetséget. A kínai külügyminisztérium azt követeli, az USA adjon magyarázatot, és kérjen bocsánatot, amiért beengedte Chent a nagykövetségre, ugyanis elfogadhatatlan módon avatkozott be a helyi ügyekbe.

Chen Guangcheng elhagyta a pekingi amerikai nagykövetséget, a kínai állami média szerint saját akaratából. A pekingi amerikai nagykövet felhívta a Washington Post amerikai lapot, és elmondta, hogy Chent egy egészségügyi intézménybe viszik, de az aktivista egyébként jól van. Kína mindeközben azt követeli az USA-tól, hogy kérjen bocsánatot, amiért menedéket nyújtott Chennek. A hivatalos szervek szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy az Egyesült Államok beleszól a helyi ügyekbe.

Chen éppen akkor hagyta el a nagykövetséget, amikor Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Kínába érkezett, hogy biztonsági és gazdasági kérdésekről tárgyaljon. Sokan attól tartottak, hogy a találkozót beárnyékolja majd Chen ügye. A Global Times szerkesztőségi cikke szerint Kína számára zavarba ejtő, hogy Chen az amerikaiaknál keresett menedéket, ráadásul ez az Egyesült Államokat is kínos helyzetbe hozta. Azonban nem valószínű, hogy az ügy bezavarna az amerikai–kínai kapcsolatokba, és a találkozó témáját sem fogja félrevinni. A lap szerint azonban nem éppen jó ötlet nyugati hatalmakhoz fordulni, ugyanis már elmúltak azok az idők, amikor az Egyesült Államoknak bármiféle befolyása lett volna a kínai hatóságokra.

Chen Guangcheng a múlt héten szökött meg a házi őrizetből, és állítólag a pekingi amerikai nagykövetségre menekült. Ezt azonban sem Kína, sem az USA nem erősítette meg. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter nem kommentálta az ügyet, csak annyit mondott, hogy valószínűleg beszélni fog majd Kínában az emberi jogokról. Ez az a téma ugyanis, amelyben a két ország nem ért egyet. Barack Obama sem volt hajlandó beszélni Chenről. Az amerikai elnök annyit mondott, hogy hallotta a sajtóhíreket, de nem akar véleményt mondani.

Mint korábban beszámoltunk róla, Chen 2005-ben tiltakozott amiatt, hogy a hatóságok a meghirdetett egykepolitika érvényesítése céljából erőszakkal abortuszra, sőt sterilizációra kényszerítettek asszonyokat. Egy tömegtüntetés szervezéséért aztán 2006-ban négyévi börtönre ítélték, majd szabadulása után házi őrizetbe került. Innen sikerült megszöknie a múlt héten. Erről elsőként az amerikai székhelyű ChinaAid szerzett tudomást, amely egy videót is feltett az internetre, amelyben Chen a kínai kormányfőhöz, Wen Jiabaóhoz intézett felhívásában védelmet kért falujában maradt hozzátartozóinak. A ChinaAid múlt szombaton azt is hírül adta, hogy magas szintű konzultációk kezdődtek az amerikai és kínai illetékesek között Chen ügyéről. Chen szökése óta egyébként Kínában a neten cenzúrázták az aktivista, az amerikai nagykövetség és Chen városának, Linyinek a nevét.

A kínai Polgári Párt (Civic Party) Chen mellett kampányol Hongkongban
A member from the pro-democracy Civic Party displays a photograph of blind Chinese activist Chen Guangcheng to a passerby during a campaign collecting signatures in support of him in Hong Kong May 2, 2012. Chen will be sidelined in his quest to defend human rights and press for change in China if he agrees to accept political asylum in the United States, exiled dissidents said. REUTERS/Bobby Yip (CHINA - Tags: POLITICS SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.