Az első órákban lőttek, de a tűzszünet még tart

A tűzszünet hatályba lépése után eltelt egy óra alatt is lőttek ki rakétákat Izraelre a Gázai övezetből, de ezek nem okoztak károkat, és Izrael sem válaszolt rájuk. A tegnap este kezdődött tűzszünet egyelőre még tart. A Hamász november 22-ét az ellenállás győzelmének nemzeti ünnepévé nyilvánította.

Az egyik izraeli rádió szerint ugyan pár rakétát még kilőttek a Gázai övezetből közvetlenül a tűzszünet kezdete után, azonban Izrael erre már nem válaszolt. A Hamász és Izrael között helyi idő szerint szerda este kilenckor életbe lépett tűzszünet ennek ellenére egyelőre még kitart.

Gázavárosban már megkezdték a romok összetakarítását
Palestinian policemen check their headquarters, which was destroyed by Israeli airstrike witnesses said, in Gaza City November 23, 2012. A ceasefire between Israel and Gaza's Hamas rulers took hold on Thursday after eight days of conflict, although deep mistrust on both sides cast doubt on how long the Egyptian-sponsored deal can last. REUTERS/Mohammed Salem (GAZA - Tags: MILITARY CONFLICT POLITICS)

A berepülő lövedékek számát a különféle források eltérően adták meg. A katonaság szerint három volt, és kettő mezőgazdasági területen csapódott be Eskol település határában, egyet pedig megsemmisített a Vaskupola elfogórendszer. A média ennél több, tucatnyi riadóról adott hírt, de a 10-es csatorna szerint több esetben is az késztette jelzésre a radarokat, hogy a Gázai övezetben győzelmet ünneplő tömeg tűzijátékkal szórakoztatta magát.

A gázai egészségügyi források szerint a nyolc nap alatt összesen 162-en haltak meg, az áldozatok több mint fele civil, közülük 37 gyerek és 11 nő. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy számításaik szerint 1400 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael déli részére, ennek nagy részét azonban elfogta a Vaskupola rakétapajzs. Az akció során körülbelül 1500 terrorista célpontot támadtak meg, ezek között volt harminc magas rangú Hamász-fegyveres, 980 rakétaindító állás és 140 csempészalagút. Izraeli oldalról az áldozatok száma négy civil és egy katona.

Ehud Barak védelmi miniszter elismerően szólt a Vaskupola hatékonyságáról az amerikai hivatali partnerével, Leon Panettával folytatott megbeszélésen. A rendszer a Gázai övezetből Izraelre kilőtt rakéták 85 százalékát elfogta – idézte az izraeli minisztert a Pentagon. Ez Barak szerint azt jelenti, hogy Izrael növelte katonai mozgásterét. Leon Panetta kifejtette, Washington máris azon gondolkodik, hogyan lehetne még továbbfejleszteni a rakétavédelmi rendszert, hogy növelje Izrael biztonságát. Előzőleg Barack Obama amerikai elnök ígéretet tett rá, hogy Washington pótlólagos pénzügyi támogatást nyújt a rendszer további kiépítéséhez. Erre valószínűleg szükség is van: az izraeli védelmi erők szerint ez volt az első alkalom, hogy a Gázai övezetből nagy hatótávolságú rakétákkal lőttek.

Gázában az utcákon már megkezdték az izraeli hadsereg által lebombázott házak romjainak összetakarítását, az üzletek kinyitottak, az iskolák azonban elővigyázatosságból még zárva maradtak. A Hamász vezetője, Káled Mesaal kijelentette: tiszteletben tartják a tűzszünetet, ha Izrael is ezt teszi. Sami Abu Zuhri szóvivő szerint egyébként az ellenállás elérte célját, és egy teljesen új formát öltött: ha lecsapnak Gázára, képesek támadást indítani Tel-Aviv ellen, vagy akár azon túl is. A Hamász november 22-ét az ellenállás győzelmének nemzeti ünnepévé nyilvánította –írja a Reuters.

Izraelben több kisebb tüntetést is szerveztek a tűzszünet ellen, például a déli Kiryat Malachi városban, ahol a rakétatűzben hárman haltak meg. Az izraeli választások közeledtével Benjamin Netanjahu miniszterelnökön egyre nagyobb a nyomás. Ellenzéke most azzal támadja, hogy a konfliktusból semmilyen előnyt nem sikerült kovácsolnia Izrael számára, ráadásul döntő győzelmet sem sikerült kivívnia. Ehud Barak szerint azonban a Hamászt nagymértékben meggyengítette, hogy még november 14-én likvidálták Ahmed al-Dzsabari parancsnokot, és elpusztítottak rengeteg rakétaállást is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.