A tuszik is népirtást követtek el?

Akár népirtásnak is minősíthető, hogy a ruandai tuszi katonák hutu menekülteket gyilkoltak a Kongói Demokratikus Köztársaság területén a kilencvenes években - olvasható egy pénteken közzétett jelentésben.

Lehetséges, hogy nem csak a ruandai hutuk, hanem a tuszik is népirtás követtek el - olvasható egy ma nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentésben. A Genfben közzétett közel 550 oldalas jelentés 617 olyan súlyos bűncselekményt ismertet, amelynek civilek tízezrei estek áldozatul 1993-2003 között az egykoron Zaire, Kongói Demokratikus Köztársaság néven ismert országban, főleg az 1996-1998-as és az 1998-2001-es háború alatt. A jelentés egy 2008 júliusa és 2009 júniusa között végzett vizsgálat eredményeit összegzi, és azt javasolja, hogy a nemzetközi közösség fogja perbe a vádlottakat.  

A jelentés a várontások miatt elítélte Ruandát és Ugandát, és felvetette annak lehetőségét, hogy a hutu menekültek elleni ruandai támadások népirtásnak minősíthetők, ha "illetékes bíróság" előtt bebizonyítják őket. A jelentésben elmarasztalt két ország dühösen cáfolta a dokumentumban foglaltakat. Ileka Atoki, a Kongói Demokratikus Köztársaság ENSZ-nagykövete New Yorkban kiadott közleményében követelte, hogy szolgáltassanak igazságot a kongói áldozatoknak.

A jelentés megállapítja: a ruandai fegyveres erőknek sok ruandai hutu menekült és a hutu polgári lakosság ellen intézett, "láthatóan módszeres" támadásai számos olyan súlyosan terhelő elemet tartalmaznak, amelyek "népirtásnak minősíthetők".
 
A hutuk azt követően menekültek a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy Ruandában 1994-ben hatalomra jutott a tuszi többségű Ruandai Hazafias Front (FPR), amely véget vetett az ottani - főleg a tuszi kisebbség soraiból közel 800 ezer halálos áldozatot követelő - népirtásnak.

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa közleményben emlékeztetett: miután augusztusban kiszivárgott a hat térségbeli országnak júniusban és júliusban átadott jelentés(tervezet), élénk vita kezdődött a jelentés egyetlen aspektusáról, annak felvetéséről, hogy a ruandai fegyveres erők és helyi szövetségeseik elkövethettek népirtásnak minősíthető cselekményeket.

A ruandai kormány azonnal támadásba lendült: a jelentéshez fűzött hivatalos kommentárjában azzal vádolta meg a jelentés szerzőit, hogy a "kettős népirtás elméletét" igyekeztek igazolni, egyenlőségjelet téve a Kongói Demokratikus Köztársaságba menekült ruandai hutukkal szembeni 1996-1997-es vérontások és az 1994-es ruandai népirtás között, amelyet az akkori szélsőséges ruandai hutu rendszer követett el a tuszik ellen.

A ruandai kormányfő augusztusban, amikor a jelentés először kiszivárgott, azzal fenyegetőzött, hogy kivonja a ruandai békefenntartókat a szudáni Darfúrból. Ezt csak azután vonta vissza, hogy találkozozz Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkárral, aki biztosította arról, hogy az ország véleményét is megjelentetik a dokumentumban.

Akár népirtásnak is minősíthető, hogy a ruandai tuszi katonák hutu menekülteket gyilkoltak
Rwandans place the skulls of several hundred Tutsi civilians into bags after a memorial for approximately 12,000 Tutsi massacred by Hutu militia in and around the western town of Kaduha. Rwandan jails are packed with about 130,000 prisoners, overwhelmingly Hutus, awaiting trial for the genocide of 800,000 Tutsis and moderate Hutus in a three-month period in 1994. The Rwandan government, brushing aside international appeals for clemency led by Pope John Paul, went ahead on Friday with the execution of 22 prisoners, the first convicts found guilty of the killings. REUTERS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.