A tüntetők Koppenhágában is elvesztették türelmüket

Több száz, fekete ruhába öltözött fiatal téglákat dobált és kirakatokat tört be szombaton Koppenhágában, miközben zajlott a dán fővárosban tanácskozó klímacsúcs résztvevőit cselekvésre buzdító tüntetés. A rendőrség közlése szerint több mint 900 embert előállítottak.

A rendőrök azonnal közbeléptek, többeket a földre tepertek és előállítottak. A rendbontók igyekeztek öt-hat fős csoportokra oszlani és ismét csatlakozni a tüntetők menetéhez, ahonnan kiváltak. A rendőrség közlése szerint egy rendőr megsebesült és a tüntetők négy autót felgyújtottak.

Több mint 900 embert előállítottak, többségüket "megelőző" céllal, mert fennállt a veszélye, hogy erőszakos cselekményt követnek el. Egy hatósági szóvivő úgy fogalmazott, hogy sajnálják, ha vétlenek is voltak köztük.
Az őrizetbe vettek többsége a hírek szerint külföldi.

A tüntetésen részt vevő Climate Justice Action (CJA) nevű szervezet azt állította közleményében, hogy a dán rendőrség megsértette az emberi jogokat az előállítások során. A csoport szerint a hatóságok "válogatás nélkül" vettek őrizetbe több száz aktivistát, akiknek órákig kellett bilincsben ülniük a hidegben az utcán és a járdákon, mielőtt elszállították őket.

A rendőrség szerint 30 ezer, a szervezők szerint mintegy 100 ezer ember vonult fel Koppenhága utcáin, határozott lépéseket követelve a klímacsúcson tárgyalóktól a globális felmelegedés megfékezésére. A 67 ország összesen 515 szervezete által meghirdetett demonstráció résztvevői a dán parlament épületétől vonultak át a klímaértekezletnek helyt adó Bella Centerhez.

A világ minden részéről érkeztek emberek a felvonulásra, amelyen részt vett mások mellett Helena Christensen dán modell és klímaaktivista, Rahul Bose indiai színész és Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója is.

"Bla Bla Bla. Cselekedjünk azonnal!", "Nincs B bolygónk", "Változtass a politikán, ne a klímán!" - volt olvasható a felvonulók transzparensein, amelyek közt egy-egy "felfújható hóember" is felbukkant. Egyesek jegesmedvének, mások pandának öltöztek - írta a Reuters.

A szombaton megrendezett nemzetközi akciónap keretében világszerte megmozdulások zajlottak, határozott klímavédelmi intézkedéseket követelve a világ vezetőitől.

Ausztrália nagyvárosaiban több ezren - Melbourne-ben mintegy 40 ezren - vonultak fel a Felmelegedés Elleni Gyalogláson (Walk Against Warming). Manilában, a Fülöp-szigetek fővárosában néhány száz ember gyűlt össze a városháza előtt, az indonéziai Jakartában pedig különböző helyi szervezetek mintegy 150 tagja tüntetett az Egyesült Államok nagykövetsége előtt. Aktivisták a Fidzsi-szigetektől az Egyesült Államokig egész nap demonstrációkkal, virrasztásokkal fejezték ki elkötelezettségüket a klímavédelem ügye iránt.

Rendőrök lezárnak egy utcát a klímacsúcs helyszíne felé tartó, tüntető környezetvédők előtt Koppenhágában
Koppenhága, 2009. december 11. Rendőrök lezárnak egy utcát a klímacsúcs helyszíne felé tartó, tüntető környezetvédők előtt Koppenhágában 2009. december 11-én, az ENSZ által az éghajlatváltozásról szervezett koppenhágai csúcstalálkozó ötödik napján. A tanácskozásnak az a célja, hogy résztvevői megoldást keressenek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a globális felmelegedést kiváltó egyéb okok megszüntetésére. (MTI/AP/Peter Dejong)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.