A tüntető tömegbe lőttek Bangladesben

Öt ember halt meg, az év eleje óta pedig már több mint százötven. Az iszlamista ellenzék Sejk Haszina miniszterelnök lemondását követeli.

Öt ember meghalt vasárnap Bangladesben azokon a kormányellenes tüntetéseken, amelyeken az ellenzék egy országos sztrájk keretében a kormány távozását és egy átmeneti kabinet megalakítását követeli a választások megtartása előtt.

A rendőrök tüzet nyitott a tiltakozókra a nyugat-bangladesi Nagarkandában, ahol az ellenzéki Bangladesi Nemzeti Párt (BNP) mintegy háromezer szimpatizánsa feldúlt egy üzletet és megtámadta a biztonsági erőket. Egy ellenzéki tüntető életét vesztette - mondta Dzsamil Ahszan, a körzeti rendfőnök.

Négy másik ember más helyszíneken halt meg, két kormánypártit ellenzékiek késeltek meg. További két ellenzéki is meghalt, de ennek részleteit a rendőrség nem ismertette. Múlt pénteken hét ember halt meg az ellenzéki tüntetések során.

A BNP és iszlamista szövetségesei célja, hogy elérjék Sejk Haszina Vazed kormányfő lemondását, illetve azt, hogy egy szakértői kormány felügyelete alatt előre hozott választásokat tartsanak a dél-ázsiai országban.

Év eleje óta már több mint 150 ember vesztette életét a dél-ázsiai országban politikai tüntetések és zavargások során, így ez az év a legvéresebb Banglades 1971-ben elnyert függetlensége óta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.