A transznemű diákok dönthetnek, melyik mosdóba mennek

Kalifornia állami iskoláiban a transznemű diákok maguk dönthetik el, hogy melyik mosdót használják, és hogy lány vagy fiú sportcsapatokhoz csatlakoznak egy hétfőn elfogadott új törvény szerint.

Kalifornia állami iskoláiban a transznemű diákok maguk dönthetik el, hogy melyik mosdót használják, és hogy lány vagy fiú sportcsapatokhoz csatlakoznak egy hétfőn elfogadott új törvény szerint, írja a Reuters. Ez az első olyan állami szintű törvény, amely lehetővé teszi, hogy a saját biológiai nemükkel azonosulni nem tudó diákok maguk választhatnak, hogy az iskolák nemek szerint elszeparált szolgáltatásai közül melyiket veszik igénybe.

A törvény szövegét megfogalmazó demokrata képviselő szóvivője elmondta, hogy pár iskolában már eddig is megvolt erre a lehetőségük a diákoknak, most azonban Kalifornia minden állami iskolájában kötelező biztosítani a gyerekek ezen jogát. A szabályozás támogatói szerint a választás lehetősége morális támaszt nyújt majd a transznemű diákoknak, akik sokszor elszigeteltek, most azonban úgy érezhetik, hogy valóban az iskolai közösség teljes jogú tagjai.

Múlt hónapban az egyik dél-kaliforniai iskolai körzetben peres ügy is lett az egyik ilyen esetből: egy diáknak - aki lánynak született ugyan, de magát fiúnak tartja – nem engedélyezték a férfimosdó és -öltöző használatát.

Több konzervatív képviselő és vallásos csoport is élesen támadta az új törvényt. Szerintük az új jogszabályt túl homályosan fogalmazták meg, és könnyen bántalmazáshoz vezethet. Ráadásul senki sem szeretné, ha középiskolás lánya egy fiúval fürödne együtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.