A Tóásó-pert áthelyezik Santa Cruzba

Az állandó halasztások miatt a bíró helyt adott a vádlottak egészségügyi okokra hivatkozó kérelmének, azaz hogy 500 méter alatti helyszínre tegyék át a tárgyalást. Várható viszont, hogy a vádat képviselő ügyész fellebbez a döntés ellen, mert nem látja biztosítottnak életét "a szeparatista" városban.

Az úgynevezett bolíviai terrorizmus per - amelyben érintett a magyar állampolgárságú Tóásó Előd - hosszú hónapok óta húzódó ítélethozatali szakaszában fontos fejlemény történt hétfőn Tarijában. Sixto Fernández, a tárgyalást vezető La Paz-i bíró bejelentette, hogy helyt ad a több vádlott orvosi igazolással alátámasztott kérelmének, hogy 500 méter alatti helyszínre tegyék át a tárgyalást. Ennek megfelelően a folytatást január 18-i dátummal Santa Cruzba jelölte ki, abba a városba, amely egyébként is a legtöbb vádlott lakóhelye. Mint az El Deber napilap közölte, a tárgyaláson megjelent 19 vádlott és védőügyvédeik a bíró bejelentését nagy tapssal üdvözölték, majd felállva elénekelték a bolíviai himnuszt.

Mint emlékezetes, a mostani ítélethozatali szakaszt 2012 nyarán a 3500 méter magasan fekvő fővárosban, La Pazban kezdték meg, majd miután többen rosszul lettek, új helyszínként a dél-bolíviai Tarijába tették át, amely 1800 méter magasan található. Ám ezúttal is néhányan orvosi igazolással távol maradtak, illetve voltak olyan vádlottak is, akiket a tárgyalóteremből kellett kórházba szállítani. Az előírások szerint csak valamennyi vádlott jelenlétében lehet a tárgyalást folytatni, ezért minden alkalommal halasztást kellett elrendelni. Legutóbb a január 10-én újrakezdett tárgyaláson Ronald Castedo Allerding, a Cotas nevű távközlési szövetkezet egykori vezetője - akit a vád a szerapatista törekvésű Santa Cruz-i mozgalom egyik pénztárosának tart - kapott szívrohamot. Azóta sem tudott megjelenni Tarijában.

Nem világos, hogy Sixto Ferenandez bíró egyúttal figyelembe vette-e a védőügyvédek, a nemzetközi szervezetek, illetve a magyar parlament kifogását, miszerint a bolíviai törvények értelmében ítélet hiányában 36 hónapnyi előzetes letartóztatást követően a vádlottakat szabadlábra kell helyezni. Márpedig ez a három év már a legtöbb vádlott esetében letelt.

A bíró döntése ellen a vádat képviselő Marcelo Soza ügyész a tarijai tárgyalóteremből való távozásával fejezte ki tiltakozását. Miközben a védőügyvédek hónapok óta kérelmezték, hogy a tárgyalást helyezzék át Santa Cruzba, Soza ezt azzal utasította el, hogy életét veszély fenyegeti a szeparatisták városában. Egyelőre nincs hír róla, ám jogi lehetőség, hogy a vád fellebbezzen az új helyszín ellen. Ugyanakkor a tiltakozásának mindenképpen van egy gyenge pontja, ugyanis a bírósági eljárás értelmében előbb vagy utóbb mindenképpen Santa Cruzba kellett volna áthelyezni a tárgyalást, hogy rekonstruálják a 2009 áprilisában történteket.

A bolíviai rendőrség (azóta megszüntetett) különleges akcióegysége ugyanis 2009. április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Americas szállodában likvidálta - a későbbi vád szerinti - külföldi zsoldosok csoportját, így a bolíviai-magyar-horvát Rózsa Flores Eduardót, a romániai születésű Magyarosi Árpádot és az ír Martin Dwyert, illetve elfogták Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot.

A nyomozást vezető Marcelo Soza aztán összesen 39 személy ellen emelt vádat. A két életben hagyott "zsoldoson" kívül elsősorban a Santa Cruz városvédő civil mozgalom vezetői, így vállalkozók és politikusok ellen, akik állítólag behívták Rózsa csoportját, finanszírozták tartózkodásukat. A vád indoklása szerint a még 2008 tavaszán törvénytelen népszavazáson autonómiát kimondó Santa Cruz tartomány saját katonai erőt kívánt szervezni a külföldi zsoldosok segítségével a központi, La Paz-i kormányzattal szemben. Rózsáék - állítja a vád - ráadásul Evo Morales elnök és más vezető politikusok meggyilkolására törekedtek, hogy a válsághelyzetben Santa Cruz elszakadhasson Bolíviától. A Soza ügyész listáján szereplő 39 vádlottból egyébként 17 külföldre szökött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.