Iraki háború: a titkosszolgálatok meghazudtolhatták volna Tony Blairt

Az MI6 és a CIA is tudta, hogy Szaddám Huszein Irakja nem rendelkezik aktív tömegpusztító fegyverekkel – állítja a BBC Panorama című műsora. Kedden lesz tíz éve, hogy elkezdődött a Huszein hatalmát elsöprő nyugati beavatkozás.

Mind a brit MI6, mind az amerikai CIA még az iraki invázió kezdete, 2003. március 20. előtt tudta, hogy Szaddám Huszein iraki diktátor rezsimje nem rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel – állítja a BBC hétfő este adásba kerülő műsora, amelyből még a vetítés előtt a Guardian idézett részleteket. Eszerint közvetlenül a beavatkozás előtt a nyugati titkosszolgálatoknak többek között Nadzsi Szabri akkori iraki külügyminiszter adott át bizonyítékokat arról, hogy Bagdadnak „gyakorlatilag semmije nincs”, ami tömegpusztító fegyvernek minősülne. Ez nem az első eset volt, hogy Irak hitelt érdemlően cáfolta a nyugati vádakat. Néhány hónappal az offenzíva kezdete előtt, 2002 szeptemberében az MI6 egyik tisztje Ammánban találkozott az iraki titkosszolgálat főnökével, Tahir Habbus al-Tikritivel, aki ugyanazt állította, amit Bagdad mindvégig, vagyis hogy a Huszein-rezsimnek nincs köze tömegpusztító fegyverekhez. Ennek ellenére nem sokkal az ammáni találkozó után a brit kormány készített egy jelentést, amely az MI6-re hivatkozva azt állította, hogy Irak igenis rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, és Tony Blair volt brit kormányfő később ezt a jelentést vette elő, amikor a parlamentben a beavatkozás mellett érvelt.

Arra, hogy az irakiaknak mennyire hittek, mindenki másképpen emlékszik. A kormányzati jelentést összeállító bizottság vezetője, Lord Robin Butler szerint az MI6 nekik nem szólt Szabri bizonyítékairól, pedig kellett volna. Voltak emberek, akiket így vagy úgy félrevezettek vagy félrevezették magukat” – vallott erről Butler a Panoramának. A MI6 egyik megszólaló ügynöke Butlerrel ellentétben viszont arról beszélt, hogy a titkosszolgálat folyamatosan informálta a kormányt, és volt olyan bagdadi fax, amelyet futva vittek a Downing Street 10-be. A brit titkosszolgálat egyébként annak ellenére kiállt az Irak tömegpusztító fegyvereiről szóló állítások mellett, hogy többek között a francia hírszerzés is cáfolta, hogy Bagdad Nigertől szerzett volna be urániumot. A Panorama ezenkívül felidézi azt is, hogy az MI6-nél és a CIA-nál is megbízhatóként kezeltek olyan információkat, amelyek időközben hamisként lepleződtek le – ezek egyike volt a mobil biológiai fegyvereket hordozó konténerek híre, amit maga a szivárogtató, az eredetileg német titkosszolgálatnak súgó Rafid Ahmed Alwan al-Dzsanabi cáfolt tavalyelőtt.

Amikor Butler félrevezetettekről beszélt, a Panorama riportere elkezdte firtatni, nem a közvélemény érezheti-e a leginkább úgy, hogy átverték. „Igen. Azt hiszem, minden oka megvan rá” – válaszolta a lord. A Panorama megpróbálta nyilatkozatra bírni Blairt is, az exkormányfő azonban elfoglaltságára hivatkozva nem vállalta a szereplést a műsorban.

Holnap, kedden lesz tíz éve, hogy elkezdődött a Huszein hatalmát elsöprő nyugati beavatkozás, amelynek fő indoka az iraki tömegpusztító fegyverek léte volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.