Új vasárnapi lappal köszörülné ki a csorbát Murdoch

Múlt héten a The Sun, a legolvasottabb brit bulvárlap öt munkatársát őrizetbe vette a rendőrség korrupció gyanújával. A médiamágnás Rupert Murdoch új lap indításával próbálná elterelni a figyelmet a botrányról, és megnyugtatni a bulvárújság háborgó munkatársait.

Hisztérikus érdeklődés kísérte Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtócézár Londonba érkezését nem egészen egy héttel az után, hogy a tulajdonában lévő The Sun bulvárlap öt vezető munkatársát őrizetbe vette a rendőrség.

A naponta mintegy hárommillió példányban megjelenő, legolvasottabb brit napilapnak eddig tíz alkalmazottját tartóztatták le korrupció, bűnrészesség és bűncselekményre való felbujtás gyanújával a mobiltelefon-lehallgatásokat feltáró átfogó vizsgálat során.

Murdoch Londonban közölte: „rövidesen” elindítja a The Sun vasárnapi változatát, a The Sun on Sundayt. A lépéssel a sajtómágnás igyekszik lecsillapítani a háborgó kedélyeket. A The Sun munkatársai aggódnak saját jövőjük miatt, másrészt dühösek a News Corporation „árulása” miatt. A New York-i anyavállalat menedzsmentje adta át ugyanis a brit rendőrségnek azon e-maileket, melyekből kiderült: a The Sun vezető munkatársai exkluzív információk fejében lefizettek rendőrségi és büntetésvégrehajtási dolgozókat.

A Brit Újságírók Szövetsége szerint a sajtónak mindenáron meg kell védenie forrásait. Murdoch elhatárolódott a „megengedhetetlen illegális tevékenységektől”. A letartóztatott, majd feltételesen szabadlábra helyezett újságíróknak is minden jogi támogatást megad, egyben feloldotta a munkaviszonyból való felfüggesztésüket.

A veterán lapkiadó hangzatos kiállását a médiabirodalma „gyökerének” számító The Sun mellett nem mindenki veszi készpénznek. A BBC reggeli hírműsorában Steve Hewlett médiaszakértő kifejtette: Murdoch mindenekelőtt üzletember. Ha a helyzet úgy diktálja, ugyanúgy el fogja vágni akár valamennyi nagy-britanniai szálát, mint ahogy múlt nyáron ripsz-ropsz megszüntette a News of the World vasárnapi bulvárlapot.

Rupert Murdoch új lap indításával szeretné elterelni a figyelmet a korrupciós botrányról
News Corporation CEO Rupert Murdoch attends the eG8 forum in Paris, May 24, 2011. The eG8 forum gathered "leaders of the Internet" to consider and discuss the future of the Internet and society. REUTERS/Stephane Mahe (FRANCE - Tags: BUSINESS MEDIA HEADSHOT SCI TECH)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.