A The Sun megvonta támogatását a Munkáspárttól

Gordon Brown válasza, hogy nem egy újság, hanem a választópolgárok szava számít, de a több mint hárommilliós példányszámú Murdoch-orgánum elpártolása nem elhanyagolható tényező.

A szerdai nap legjelentősebb politikai eseményét egy olyan napilap szolgáltatta, melynek harmadik oldalán hagyományosan félmeztelen szépségek szerepelnek. A 3,1 millió példányszámban megjelenő The Sun címlapján a Labour's lost it drámai kijelentés szerepel, majd az újság szerkesztőségi vezércikke részletesebben is kifejti, tizenkét év után miért vesztette el a támogatását a Munkáspárt.

A történet hátteréhez tudni kell, hogy a Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtócézár tulajdonában lévő bulvárlap hagyományosan konzervatív beállítottságú, nagy Thatcher-rajongó volt. 1992-ben, amikor a közvélemény-kutatások munkáspárti többséget tükröztek, a választás napján a The Sun címlapja úgy szólt, „ha ma Kinnock (az akkori Labour vezető) nyer, az utolsó személy, aki elhagyja az országot, legyen szíves eloltani a villanyt". Másnap, John Major meglepetésként ható győzelme után az újság diadalmasan tudatta: „Itʽs The Sun Wot Won It", azaz a lapnak köszönhető a konzervatív siker.

1997-ben Tony Blair, az „energikus és karizmatikus vezető tűnt a természetes megoldásnak a változásra, a megosztott és kimerült kormány leváltására". Mint a vezércikk kifejti, kevesen kételkedtek abban, hogy a dolgok kedvezőbben fognak alakulni. A Sun elismeri, hogy történt előrelépés, - több pénz folyt be az oktatásba, csökkent a kórházi kezelésekre való várakozás ideje, stb. - de a Munkáspárt alulteljesített, sok tekintetben kudarcot vallott és a pazarló kormány egyre idegesítőbben avatkozik bele az emberek életébe. A napilap részletesen felsorolja a Munkáspárt mulasztásait az élet különböző területein, mint az egészségügy, oktatás, közrend, az iraki és afganisztáni háború. Egy nappal Gordon Brown programbeszéde után a Sun úgy érzi, nincs esély a Munkáspárt megújulására. Olyan „bátor és bölcs" kormányra van szükség, amely nem csak „dumál", hanem valóban kész a közszolgáltatások reformjára, a gazdasági növekedés serkentését szolgáló adócsökkentésekre, az afganisztáni háború megnyerésére. A szerkesztőség David Cameront a megfelelő személynek találja arra, hogy ugyanúgy, mint a Konzervatív Pártba, az országba is új életet képes lehelni.

Szerdai nyilatkozataiban Gordon Brown elismerte ugyan, hogy a Sun elvesztése „csalódást" okozott számára, de minden tévécsatornán, mely meghallgatta, hangoztatta, nem az újságok, hanem a választópolgárok adják le a szavazatokat, és az ő véleményük érdekli. Brown tudja, milyen nehézséget jelent a brit embereknek a történelmi jelentőségű, sorozatban negyedik munkáspárti kormányalakításhoz szükséges meggyőzése, de kifejezetten örül a kihívásnak.

 

A The Sun 2009. szeptember 30-i címlapja
The Sun, címlapja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.