A thaiföldi tüntetők a kormányfőre vadásznak

A kormányellenes tüntetők ma megostromolták a miniszterelnök ideiglenes főhadiszállását. Azt mondják, addig nem nyugszanak, amíg le nem vadásszák a politikust.

Jinglak Sinavatra miniszterelnök már ideiglenes főhadiszállásán sem érezheti magát biztonságban, miután a kormányellenes tüntetők ma ostrom alá vették az észak-bangkoki külvárosban található épületet. A the Guardian brit napilap szerint a dühös tömeg megesküdött, hogy addig nem nyugszik, míg le nem vadásszák Sinavatrát.

„Akárhol is van, akárhol is alszik, mi mindig a nyomában leszünk” – mondta a tüntetéseket vezető Szuthep Thaugszuban. „Még nagyobb erőbedobással kell harcolnunk. Meg fogjuk támadni Sinavatra üzleteit és pénzforrásait is.”

A kormánypárti vörösinges csapatok azonnal reagáltak a támadásra, és irodákat valamint biztonsági személyzetet ajánlottak fel a kormánynak, amennyiben a vezetés úgy dönt, hogy ismét költözik. Ezúttal Sinavatra szülővárosa és támogatói bázisának központja, Csiangmaj a cél.

„Ha a kormány nem tud Bangkokban dolgozni, Csangmaj kész átvenni a főhadiszállás szerepét” – mondta a Nation nevű helyi angol nyelvű lapnak a vörösingesek vezére.

Kedden halálos összetűzések törtek ki Bangkokban a Jinglak Sinavatra miniszterelnök asszony és kormánya távozását követelő ellenzéki hívek és a kivezényelt biztonsági erők között. Bár a demonstrációk három hónapja alatt a karhatalom eddig tartózkodott az erőszaktól, ennek úgy tűnik, vége. Bangkokban most lövések zaja hallatszik, de az egyelőre nem világos, hogy ki használ lőfegyvert. A keddi összetűzések során eddig ötvenheten sérültek meg, három ember – köztük lőtt sebek miatt egy rohamrendőr – pedig életét vesztette.

A hadsereg, amely teljes mellszélességgel kiáll a monarchia és a kormány mellett, figyelmeztetett, hogy ha a rendőrség képtelen fenntartani a rendet, közbe fog lépni. Azonban hangsúlyozták, hogy csak a kormány kérésére intézkednek.

„A stratégiánk mit sem változott. Továbbra is segítséget nyújtunk a rendőrségnek. Nem áll szándékunkban több csapatot bevetni. Ha a kormánynak szüksége lesz segítségre, majd a tudtunkra adja. Eddig nem kértek erősítést” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek egy ezredes.

A tüntetések novemberi kezdete óta tizenöten vesztették életüket, több százan megsebesültek, és több mint 180 embert letartóztattak. A tüntetők arra hivatkozva akarják leléptetni Jinglakot és a kormányt, hogy a miniszterelnök asszony túlságosan is a bátyja, a 2006-ban a hadsereg által puccsal megdöntött Thakszin Sinavatra befolyása alatt áll.

Ez elől Jinglak előrehozott választásokba menekült, amelyeket pártja, a Pheu Thai a vezető ellenzéki alakulat, a Demokrata Párt bojkottja mellett simán megnyert. A tüntetők ragaszkodnak a kormány távozásához. Vezérük, Szuthep Thaugszuban volt demokrata párti miniszterelnök azt követeli, hogy a Sinavatra család tűnjön el Thaiföld politikai életéből, a hatalmat pedig átmenetileg egy nem választott testület, „a nép tanácsa” vegye át. A Demokrata Párt húsz éve nem nyert választásokat a Pheu Thaijal vagy valamelyik jogelődjével szemben.

Egy kormányellenes tüntető áll a bangkoki védelmi minisztérium előtt. Az épületet katonák védik, ugyanis itt rendezte be átmeneti irodáját Jinglak Sinavatra miniszterelnök
An anti-government protester stands near Thai soldiers guarding a Defence Ministry compound, which is serving as a temporary office for Thai Prime Minister Yingluck Shinawatra, in north Bangkok February 19, 2014. Protesters seeking to oust Yingluck rallied at her temporary office on Wednesday, but the premier stayed away from the potential flashpoint a day after five people were killed in gunbattles in Bangkok. REUTERS/Athit Perawongmetha (THAILAND - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.