A thaiföldi koronaherceg visszavásárolja repülőgépét

Maha Vadzsiralongkorn, Thaiföld koronahercege – a titkársága által kiadott hétfői közleményben - bejelentette, hogy saját zsebből rendezi a müncheni repülőtéren július 12-e óta egy német bírósági döntés alapján lefoglalt Boeing 737-as repülőgépének elengedését.

A koronaherceg - aki maga vezette a gépet Münchenbe -  reméli, hogy egy német bíróság által kiszabott 20 millió eurós óvadék kifizetésével lezárul a thai kormány és a német építőipari cég, a Walter Bau AG közötti jogi vita is. Az időközben fizetésképtelenné vált Walter Bau csődbiztosai perelték be a bangkoki kormányt, amely állítólag 30 millió euróval adós a thai főváros Don Muang repülőteréhez húsz éve épített autópálya fizetős bevételéért. Időközben a thaiföldi külügyminiszter járt Berlinben, tiltakozva a német kormánynál a Boeing lefoglalása ellen azzal az indoklással, hogy a repülő nem a thai légitársaság és nem a kormány, hanem a koronaherceg személyes tulajdona. A most kiadott titkársági közlemény is hangsúlyozza, hogy a koronahercegnek nincs köze az említett adóssági vitához, ám az ügy a repülőgép lefoglalásával „érintette személyét és a reputációját is”.

Egyébként hétfőn Maha Vadzsiralongkorn trónörökös nyitotta meg az új összetételű, 500 fős törvényhozás első ülését. Az alsó ház kedden választ házelnököt, s várhatóan egy hét múlva bízza meg kormányalakítással a július 3-án rendezett választásokon magabiztos többséget, 265 mandátumot szerzett Pheu Thai párt miniszterelnök-jelöltjét Jinglack Shinavatrát, a 2006-ban katonai puccsal megdöntött, s azóta külföldi száműzetésben élő Thakszin húgát. A vörös ingesek támogatta Pheu Thai párt azt ígérte, hogy koalíciós kormányt állt fel, így további 35 képviselő voksával számolhat a törvények meghozatalakor.

(Bangkok Post)

A thaiföldi koronaherceg saját zsebből fizetett repülőgépének elengedéséért
Thailand's Crown Prince Maha Vajiralongkorn reads a statement at the opening ceremony of the first session of Thailand's new parliament at the Ananta Samakhom Throne Hall in Bangkok August 1, 2011. A six-party coalition government is preparing to take office in Thailand following a landslide election win last month by the opposition Puea Thai Party, led by Prime Minister elect Yingluck Shinawatra. REUTERS/Royal Palace/Handout (THAILAND - Tags: POLITICS ROYALS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.