Thaiföldi kiadta a 'halál kufárát' az Egyesült Államoknak

A thaiföldi kormány jóváhagyta Viktor But orosz fegyverkereskedő kiadatását az Egyesült Államoknak - jelentette be kedden Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi miniszterelnök. But repülőgépen már el is hagyta az országot.

Égbekiáltó igazságtalanság! - mondta kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután tegnap a thai hatóságok kiadták az USA-nak Viktor But orosz állapolgárt. A rádiónyilatkozatot a külügyminiszter a kenyai Nairobiból adta. But, akit a média „halálkufárként” emleget, épp Afrikában csinálta legnagyobb ügyleteit.

Butot egy bérelt amerikai Gulfstream vitte New Yorkba, fedélzetén a kábítószerellenes ügynökség DEA hat tisztviselőjével. Ez az amerikai titkosszolgálat csalta 30 hónapja Bangkokba a 41 éves orosz férfit. Az amerikaiak a kolumbiai FARC narkógerillái képviselőjeként léptek fel. Azt mondták, légvédelmi rakétákat rendelnének a kormány és amerikai támogatói ellen. But állítólag ebbe beleegyezett.

Az orosz férfi 1992 óta vesz részt a nemzetközi üzletben, régi szovjet gyártmányú gépekekkel végzett szállítást a világ háborús területein. Azt tartják róla, hogy kelet-európai elfekvő fegyverkészleteket is kínált a szállítási szolgáltatásokkal együtt. Sokat szerepelt a médiában, Hollywoodban film is készült róla. Thaiföldi letartóztatása után hosszú jogi huzavona zajlott, amiből végül az amerikaiak kerültek ki győztesen. Kérdéses, milyen vallomásokat várnak tőle.

A The New York Times amerikai napilap szerint But beszámolhat a szovjet éra utáni orosz hírszerzésről az amerikaiaknak. Az orosz illetékesek is ettől félnek: parlamenti képviselők szerint az amerikaiak kényszerrel szednek ki majd kompromittáló vallomásokat az egykori katonatisztből. Az orosz kormány teljes támogatást kínál Viktor Butnak, akit továbbra is ártatlan üzletembernek mutatnak be, aki a konkurens szállítmányozók áldozata. Az orosz férfi fogvatartásáról New York-ban a manhattani bíróságon döntenek hamarosan.

Bangkok, 2010. november 16. Megbilincselve érkezik a bangkoki repülőtérre a nemzetközi fegyvercsempész-hálózat működtetésével gyanúsított orosz Viktor Anatoljevics BUT 2010. november 16-án. A thaiföldi kormányfő ezen a napon jóváhagyta Viktor But kia
Bangkok, 2010. november 16. Megbilincselve érkezik a bangkoki repülőtérre a nemzetközi fegyvercsempész-hálózat működtetésével gyanúsított orosz Viktor Anatoljevics BUT 2010. november 16-án. A thaiföldi kormányfő ezen a napon jóváhagyta Viktor But kiadatását az Egyesült Államoknak, ahol azzal vádolják, hogy számos afrikai, dél-amerikai és közel-keleti konfliktusövezetbe, valamint diktátoroknak szállított illegálisan fegyvert, továbbá pénzmosást és csalást követett el. (MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.