Thaiföld: feloszlatták a kormánypártokat

Választási csalás miatt a thaiföldi alkotmánybíróság feloszlatta a kormányzó pártokat és öt évre eltiltotta a politikától a miniszterelnököt. Polgárháborúval fenyeget a Bangkokot megbénító belpolitikai válság.

A thaiföldi alkotmánybíróság kedden elrendelte a kormányzó Népi Erő Pártja (PPP)  feloszlatását, miután bűnösnek találta választási csalások vádjában. A testület egyúttal Szomcsai Vongszavat kormányfőt, továbbá a pártvezetés 36 tagját öt évre eltiltotta a politikai életben való részvételtől.

Thaiföldi miniszterelnök Somchai Wongsawat
Thaiföldi miniszterelnök Somchai Wongsawat

A testület elrendelte a kormánykoalíció második legnagyobb tömörülése, a Csart Thai, valamint egy kisebb párt, a Macsima  Thipataja párt feloszlatását is, szintén öt évre tiltva el a pártvezetőket a politikától.

A taláros testület ítélete közvetve egyúttal teljesíti a Bangkokban hónapok óta demonstráló királypárti ellenzék követelését, hogy Vongszavat mondjon le tisztéről. A távozó kormányfőt a korrupció vádjával 2006-ban puccsal eltávolított Thakszin Szinavatra – sógora – bábjának tartják.

Vongszavat elfogadta a felszólítást. „Az ítélet nem probléma. Nem magamért tettem.” – jelentette ki a Bangkoktól több száz kilométerre fekvő Chiang Mai városban a kormányfő.

A Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) ellenzéki szövetség a egy hete szállta meg a bangkoki repülőtereket – előbb a Szuvarnabhumi nemzetközi, majd a Don Muang belföldi légikikötőt –, hogy kikényszerítse a kormány távozását. A repülőtereket bezárták, amivel 300 ezer turista és átutazó rekedt az országban. Az ellenzéki tüntetők hétfőn elkezdték kiüríteni az általuk hónapokkal korábban elfoglalt bangkoki kormánypalota udvarát, hogy erőfeszítéseiket a fővárosi repülőterek blokádjára összepontosítsák.

Néhány szakértő szerint a Vongszavat és kormánya távozását követelő ellenzék ezután felhagy a két reptér napok óta tartó blokádjával, mások viszont attól tartanak, hogy az alkotmánybíróság döntése a szintén az utcára vonult kormánypárti tüntetők és az ellenzékiek összetűzéséhez vezet. Néhány órával a bíróság döntése előtt pokolgép robbant az egyik repülőtérnél táborozók kormányellene tüntetők között, a detonációban egy ember meghalt, és huszonkettő megsebesült.

A Thai Post című lap megkongatta a vészharangot. Vezércikkében azt írta, hogy az erőszak elkerülhetetlennek tűnik, mi több, van, aki szerint, hogy megtörténhet az, ami hétszáz éven át elképzelhetetlen volt Thaiföldön: kitör a polgárháború.

A PPP szóvivője, Dzsatuporn Prompan bejelentette, hogy új pártot alakítanak azok a párttagok, akiket az alkotmánybíróság nem tiltott el a politikai szerepvállalástól. Az új párt december 8-án kezdeményez szavazást az új miniszterelnök személyéről.

Ezzel párhuzamosan a thaiföldi kormányszóvivő bejelentette, hogy a  belpolitikai válság miatt márciusra halasztják a Délkelet-Ázsiai  Országok Szövetsége (ASEAN) december 13-17-re tervezett thaiföldi csúcstalálkozóját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.