A tévézést betiltó iszlamistákkal riogat a kínai pártlap

Az iszlamisták be akarják tiltani a tévézést, az éneklést és a szórakozás több formáját a nyugat-kínai Hszincsiang (Xinjiang) tartományban. A térség számára a vallási szélsőségesség katasztrófát jelenthet, közölte a Xinjiang Daily helyi pártlap pénteki címlapján.

Az iszlamisták be akarják tiltani a tévézést, az éneklést és a szórakozás több formáját a nyugat-kínai Hszincsiang (Xinjiang) tartományban. A térség számára a vallási szélsőségesség katasztrófát jelenthet, közölte a Xinjiang Daily helyi pártlap pénteki címlapján.

Kína azóta folytat felfokozottabb retorikát az iszlamista csoportok ellen, hogy a Tienanmen téren október 28-án egy terepjáró a tömegbe hajtott, majd lángba borult. A merényletnek minősített incidensben a járműben ülő három ember és két járókelő meghalt. A kínai hatóságok a Hszincsiang-Ujgur autonóm terület függetlenségéért küzdő Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalmat tették felelőssé. Pár napja egy magát Turkesztáni Iszlám Pártnak nevező iszlamista csoport egy ujgur nyelvű hangüzenetben vállalta magára az akciót.

Kína legnagyobb tartománya számos etnikumnak ad otthont, közülük legtöbben az ujgurok vannak, akik az egyre népesebb kínai lakosság miatt attól tartanak, hogy kultúrájuk elveszik. A két népcsoport etnikai szembenállása következtében rendszeresek a területen a véres összecsapások, amelyeket Kína szintén a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom számlájára ír, habár több szakértő kétségbe vonja, hogy egységes csoportról lenne szó.

A helyi lap cikkében a térség munkaügyi irodájának vezetője fejti ki véleményét, aki szerint az iszlamista "erők" nem adják fel "ördögi céljaikat", és a területen élő muzulmánokra akarják erőltetni szélsőséges nézeteiket. "A vallásos szélsőséges csoportok nem engedik az embereknek, hogy énekeljenek és táncoljanak, felbujtják őket, hogy ne engedelmeskedjenek a kormánynak, ne állíttassanak ki házassági bizonyítványt és ne használják a személyi igazolványukat. Megakadályozzák őket, hogy tévét, filmeket nézzenek, és hogy a hazafias vallási vezetők tanításait hallgassák" - írta, és hozzátette: a vallási szélsőségek jelentik a legnagyobb katasztrófát, amellyel szembe kell nézni Hszincsiangban, habár nem határozta meg pontosan, hogy milyen csoportokra gondol.

A tartományban élő ujgurok többsége az iszlám egy mérsékeltebb formáját követi, az utóbbi időben azonban egyre többen szélsőségesebb - főleg Szaúd-Arábiára és Pakisztánra jellemző - nézeteket vallanak és gyakorlatokat folytatnak, írja a Reuters. Jogvédő csoportok szerint Kína eltúlozza az "iszlamista fenyegetést", hogy ezzel igazolja keménykezű politikáját a térségben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.