A tévéinterjú a német elnöknek nem jött be

Tévéinterjúban próbálta magyarázni a bizonyítványát a februárban lemondott Christian Wulff német államfő is – sikertelenül.

Az üzletemberekhez fűződő homályos kapcsolatrendszerrel, előnyszerzéssel, illetve előnyök biztosításával gyanúsított államfő január elején döntött úgy, hogy a nyilvánosság előtt tisztázza magát: interjút adott a német közszolgálati televíziónak, az ARD és a ZDF egy-egy riporterének.

A 20 perces interjú alatt a közszolgálati televízió riporterei nem bántak kesztyűs kézzel az államfővel. Wulff minden kérdésre készségesen válaszolt. Elismerte, hogy hiba volt dühös és fenyegető üzenetet hagynia a Bild főszerkesztőjének telefonján, amikor a bulvárlap elkezdett kutakodni a hitelszerződései után. – Emberileg talán érthető, hogy aggódni kezdtem, ráadásul hivatalos úton külföldön tartózkodtam, amikor egymás után jelentek meg a különböző cikkek rólam. Meg akartam kímélni a családomat – magyarázkodott.

Készséggel bevallotta, hogy államfőként talán nem így kellett volna viselkednie. A baráti hitelszerződésekkel kapcsolatban, amellyel válása után lakásvásárlását finanszírozta, szintén őszintébbnek kellett volna lennie, és még alsó-szászországi miniszterelnökként a tartományi parlament elé kellett volna tárnia.

De lemondani láthatólag eszébe sem jutott. Wulff igyekezett bűnbánatot tanúsítani, és azzal érvelt: sok fontos dolgot tett már államfőként, ezeket szeretné tovább folytatni, és kitölteni az ötéves ciklust. Arra a kérdésre, hogy viselkedése nem kezdte-e ki az államfői hivatal megítélését, azt mondta: az államfői szerep nehéz, de úgy érzi, eddigi tevékenységével megerősítette azt. Jó lenne, ha végre lezárnák ezeket az ügyeket, és lehetne ismét a politikára koncentrálni – próbálta láthatólag bagatellizálni az ellene felmerült vádakat. Azt is igyekezett hangsúlyozni, hogy sok támogató nyilatkozatot kapott egyszerű állampolgároktól, akik továbbra is bíznak benne.

Az interjú azonban mégsem úgy sült el, ahogy Wulff remélte. Kiderült, hogy itt sem „bontotta ki az igazság minden szeletét”. Hiába próbálta az „esendő embert” kihangsúlyozni, a politikai támogatást elvesztette. Ekkor már az őt elnökké tevő CDU/CSU soraiban is egyre hangosabb volt a kritika, de Angela Merkel kancellár még habozott – elvégre ő javasolta elnöknek, és nyomta keresztül.

Amikor a hannoveri ügyészség az államfő mentelmi jogának felfüggesztését kérte, hogy vizsgálódhasson a hitelszerződései ügyében – vagyis amint az ügy jogi síkra terelődött –, Wulffot nem lehetett tovább tartani. A hannoveri ügyészség bejelentése után egy nappal lemondott hivataláról.

Wulff magyarázza, de senki nem érti
A man watches a television interview with German President Christian Wulff in an electronic retail store in Berlin January 4, 2012. Wulff admitted on Wednesday making a "grave mistake" by trying to stop a paper publishing an embarrassing story about a home loan, but said he had no plans to resign. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.