A terrorelhárítási műveleteket veszélyeztethetik a lefoglalt iratok

A brit terrorelhárítási műveleteket veszélyeztetheti, ha nyilvánosságra kerülnek azok a dokumentumok, amelyeket a hatóságok a The Guardian amerikai újságírójának élettársától koboztak el.

A brit terrorelhárítási műveleteket veszélyeztetheti a londoni kormány szerint, ha nyilvánosságra kerülnek azok a dokumentumok, amelyeket a hatóságok a The Guardian amerikai újságírójának, Glenn Greenwaldnak az élettársától, David Mirandától koboztak el augusztus közepén a londoni Heathrow repülőtéren.

Oliver Robbins brit nemzetbiztonsági tanácsadó elmondta a legfelsőbb bíróság előtti pénteki meghallgatáson, hogy mintegy 58 ezer titkosított iratot találtak a Mirandánál lefoglalt adathordozókon. Ezek a dokumentumok „nagy valószínűséggel” tartalmaznak részleteket a brit terrorelhárításban alkalmazott módszerekről, és felfedhetik a külföldön szolgálatot teljesítő titkos ügynökök kilétét.

Glenn Greenwald volt az, aki a The Guardianben feltárta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett titkos adatgyűjtés részleteit, amelyeket a szervezet egykori informatikusa, Edward Snowden szivárogtatott ki.

David Mirandát, aki dokumentumokat szállított a Brazíliában élő Greenwald és Snowden Berlinben dolgozó kapcsolata között, a terrorizmus elleni törvényre hivatkozva vették őrizetbe a Heathrow repülőtéren, ahol kihallgatták, majd kilenc óra elteltével vádemelés nélkül szabadon engedték, miután elvettek tőle minden lehetséges adathordozót - a laptopját, a mobiltelefonját, egy számítógépes merevlemezt és több memóriakártyát. Három nap múlva a brit rendőrség terrorizmusellenes nyomozói bűnügyi vizsgálatot indítottak Miranda ellen.

Pénteken Londonban bejelentették: a The Guardian és a brit kormány megállapodott arról, hogy a hatóságok folytathatják a Mirandánál talált dokumentumok átvizsgálását a brazil férfi ügyében tartandó októberi meghallgatásig.

Előzőleg a napilap eljárást indított annak érdekében, hogy a rendőrség ne nézhessen bele a szóban forgó iratokba, de nem járt sikerrel.

Korábban Miranda védői jogtalannak nevezték a férfi feltartóztatását, és azt követelték, hogy a hatóságok vagy a kormány ne használhassa fel, ne másolhassa le és ne oszthassa meg senkivel a lefoglalt adathordozókon található adatokat azok bizalmas mivoltára és a források védelmére hivatkozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.