A terrorelhárítási adatelemzés nehézségei

A karácsonyi meghiúsult repülőgép-merényletet vizsgáló jelentés a titkosszolgálatokat és a terrorelhárítást tette felelőssé a nemzetbiztonsági szempontból fontos információk rendszerezésének, elemzésének és megfelelő körben történő terjesztésének elmaradásáért.

A dokumentum nyilvános változata utal rá, hogy a titkosszolgálatok túl nagy bürokráciája is hozzájárult ahhoz, hogy az adatbázisban szereplő terrorista feljuthatott a Northwest Airlines detroiti járatára. Barack Obama ígéretet tett az adatelemzés és a szolgálatok közötti kommunikáció hatékonyabbá tételére. Jennifer Sims biztonságpolitikai szakértő, Bob Gallucci külpolitikai elemző és Eugene Robinson, a The Washington Post publicistája arra figyelmeztetnek, hogy ez reménytelen vállalkozásnak tűnik.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a merényletre készülő terroristákat elsősorban a titkosszolgálatok szűrhetik ki. A detroiti meghiúsult merénylet kapcsán készített jelentés kapcsán Barack Obama is azt mondta, hogy a titkosszolgálatok hibáztak: „elmulasztották összekötni a pontokat". A terrorelhárítás adatbázisában ugyanis szerepelt Umar Faruk Adbulmutallab neve, így elvileg lehetőség lett volna kiszűrésére (csakúgy, mint annak idején a 2001. szeptember 11-i terrortámadások elkövetőinek kiemelésére).

A jelentés a CIA-t és a Nemzeti Terror-elhárítási Központot (NCTC) tette felelőssé a nemzetbiztonsági szempontból fontos információk rendszerezésének, elemzésének és megfelelő körben történő terjesztésének elmaradásáért. A dokumentum nyilvános változata utal rá, hogy a titkosszolgálatok túl nagy bürokráciája is hozzájárult a hibához.

Hiába történt meg a terrorelhárítás átfogó reformja a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, a különböző ügynökségek együttműködése és kommunikációja még mindig akadozik. A terrorelhárítás és a hírszerzés több ezer ügynököt alkalmazó egységei gyakran párhuzamos munkát végeznek, ám az információkat nem osztják meg egymással.

A teljes cikk a Globusz.net-en >>>>>>

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.