A Terminátor-szemüvegtől a könyvelősapkáig

Felemásnak tartják Arnold Schwarzenegger távozó kaliforniai kormányzó örökségét. Az osztrák-amerikai mozisztár - hangsúlyozva erős politikai oldalát - bejelentkezett az Obama-adminisztráció energiafelelősének.

Vihart kavart egyik legutolsó intézkedésével is Arnold Schwarzenegger, Kalifornia - több mint hét év után - hétfőn távozó kormányzója, miután kilenc évvel csökkentette egy politikustársa fiának emberölésért kiszabott börtönbüntetését. Az apa, Fabian Nunez, az USA legnépesebb államának korábbi házelnöke.

Azt is beszámítva, hogy a 63 éves, osztrák-amerikai volt mozisztár távozása sokkal vitatottabb beszédtéma, mint utódának, a demokrata párti Jerry Brownnak az érkezése - hiszen esetében kipróbált, régi motorosról, volt kormányzóról van szó -, csak félig igaz az amerikai közszolgálati rádió, az NPR értékelése: "Schwarzenegger nem hollywoodi befejezéssel ér mandátuma végére". Legfeljebb ugyanis nem "happy ending"-gel. Az általános visszhangok szerint politikai öröksége felemás. "A kormányzó rémes állapotban hagyja maga mögött a költségvetést, de új politikai pályára állította Kaliforniát" - írja értékelő vezércikkében Amerika nyugati partjának vezető lapja, a The Los Angeles Times, felvetve a kérdést, megérte-e a 2003-as, visszahívásos kormányzóváltás, hogy végül Schwarzenegger rosszabb "népszerűségi" mutatókkal végezze, mint elődje, a leváltott Gray Davis? Javára írják, hogy messze túl tudott lépni a hollywoodi népszerűségére, összetéveszthetetlen megjelenésére épülő sztárimázson. "Nem volt szüksége hírnévre, már megvolt neki. Nem volt szüksége pénzre. Mivel Ausztriában született, nem lehetett a Fehér Házba választani, ezért nem csábította az elnökség. Kennedy lányt elvett republikánusként nem terhelték a pártalkuk és párthűségek" - írja az LA Times.

"Terminátor-napszemüveggel kezdte és zöld szemellenzővel távozik" - szemlélteti a 2007-ben második mandátumot kezdett "Terminányzó" hétéves politikai pályáját John Pitney, republikánus kötödésű politikatudós, utalva az Amerikában az irodai munkát végzőkkel, így könyvelőkkel azonosított, kissé pejoratív éllel is emlegetett látásfókuszáló alkalmatosságra. Bár Schwarzenegger számos elképzelése balul sült el, és a kaliforniai adótörvények is megkötötték a kezét a heroikus küzdelemben, amelyet a büdzsé körül kifejtett, voltak jelentős eredményei is. Az NPR kiemeli környezetvédelmi intézkedéseit: a károsanyagkibocsátás szabályozását és a megújuló energiaforrásokban 2020-ra kitűzött egyharmados aránycélt. Politikai erősségébe kapaszkodva jelentkezett be nemrég az Obama-adminisztráció energiafelelősének (miközben Stephen Chu személyében a tárcát Nobel-díjas fizikus irányítja.) Kérdés, mennyire illene bele a washingtoni csapatba: a demokratáknak nem eléggé demokrata (hiszen nem is az), a republikánusoknak nem eléggé republikánus. "Sokkal nagyobb mozisztár, mint amekkoráról Ronald Reagan valaha is álmodott, (de) Reagan sokkal nagyobb republikánus, mint amekkora Schwarzenegger valaha is akart lenni." - állítja a The Huffington Post elemzője.

Schwarzenegger Obamát öleli - bejelentkezett energiafelelősnek
U.S. President Barack Obama (L) hugs California Governor Arnold Schwarzenegger before speaking at a Town Hall meeting at the Miguel Contreras Learning Complex in Los Angeles, March 19, 2009. REUTERS/Lucy Nicholson (UNITED STATES POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.