A tengerparton találták meg a pátriárka holttestét

A volt bolgár ortodox egyházfő, Kirill jó úszó volt, de a halottkémi jelentés szerint fulladás okozta a halálát. Egyike volt azoknak az egyházi személyeknek, akikről nemrég kiderült, hogy ügynökök voltak a kommunista érában.

Holtan találták meg kedden Kirillt, a bolgár ortodox egyház volt vezetőjét, Várna püspökét. Kirill pár napja tűnt el, holttestére Várna mellett, a tengerparton bukkantak rá a mentőalakulatok. A pátriárka – aki 2012 novembere és 2013 februárja között vezette a legrégebbi szláv ortodox egyházat – jó úszó, szenvedélyes búvár volt. Halálakor búvármaszk és pipa volt rajta. A halottkémi jelentés szerint megfulladt, az idegenkezűséget a hatóságok egyelőre kizárják.

Kirill 1954-ben született, 1989-ben avatták püspökké, ideiglenes egyházfő az előző pátriárka, Makszim tavaly novemberi halála után lett egészen februárig, amikor Neofitát választották meg a bolgár ortodox egyház új vezetőjének. Tavaly Bulgáriában hatalmas társadalmi felhördülés fogadta, hogy kiderült, tíz másik magas rangú egyházi személlyel együtt Kirill ügynök volt a kommunista érában, folyamatosan jelentett a titkosszolgálatoknak.

Bár az állam után Bulgáriában az egyház a legnagyobb ingatlantulajdonos, az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség megjegyzi, hogy az egyház mostanában már annyira szegény, hogy a közüzemi számlák kifizetésére sem futja. Az egyházi fizetéseket nemrég csökkentették is emiatt, ami persze soha nem akadályozta, hogy a püspökök bőkezű adományokat fogadjanak el. Ügynökmúltján kívül Kirillt a bolgár sajtó többször bírálta azért is, amiért a válság és az általános nyomor közepette egy Lincolnnal száguldozik az utcákon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.