A tengerbe engednék a radioaktív anyagoktól megtisztított vizet

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) speciális csapatának vezetője ma dicsérettel illette Japánt a fukusimai atomerőmű stabilizálásáért tett erőfeszítéseiért, de figyelmeztetett, hogy a szennyezett víz továbbra is gondot okoz.

Az IAEA szakemberei tíz napja tartózkodnak a helyszínen, és a dicséret ellenére megjegyezték, hogy rendkívül bonyolult helyzettel állnak szemben, és még sok munkába fog telni, hogy megtisztítsák a reaktor közelét a közelben felhalmozódott, radioaktív anyagokkal szennyezett víztől.

A munkálatok a fűtőelemek eltávolításával kezdődtek egy hónappal ezelőtt. Az IAEA BBC-nek adott nyilatkozata szerint két nagy előrelépés is történt, mióta legutóbb a helyszínen jártak. Egyrészt rendben zajlik a nukleáris fűtőanyag eltávolítása a négyes reaktorból, másrészt egyre hatékonyabban kezelik a radioaktív anyagokkal szennyezett vizet, és a szivárgás is csökkent.

„Csapatunk úgy véli, hogy a tavaly áprilisi látogatás óta, Japánnak sikerült jelentős előrelépést elérnie a stabilizációs stratégia fejlesztésében, továbbá megfelelő forrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy biztonságosan járjon el a fukusimai erőműben” – nyilatkozta Carlos Lentijo, a delegáció vezetője.

A BBC tokiói tudósítója szerint a dolgok biztató alakulása ellenére a legnagyobb problémát továbbra is a szennyezett víz eltávolítása okozza, amelyet egyelőre Fukusimában tárolnak. Az IAEA szerint a vizet meg kell tisztítani a szennyeződéstől, ezt követően pedig bele kell engedni a tengerbe.

A tudósító szerint azonban annak ellenére, hogy a vizet megtisztítanák, a helyiek nagy része ellenzi, hogy a tengerbe engedjék, így egyelőre tovább nő a Fukusimában felhalmozódott szennyezett víz mennyisége.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.