A télre gyümölcsözhetnek az afgán tárgyalások

Az elmúlt hetekben valóban kapcsolatfelvételre került sor egyes országok, köztük az Egyesült Államok, illetve az afganisztáni tálibok között - erősítette meg egy vasárnapi tévéinterjúban az amerikai védelmi miniszter.

Robert Gates, aki a hónap végén távozik posztjáról, azt mondta: a megbékülés célját szolgáló megbeszélések "legalább idén télig" nem hoznak még áttörést a személyes véleménye szerint. - Úgy vélem, ahhoz, hogy a tálibok komolyan tárgyaljanak, arra van szükség: katonai nyomás alatt érezzék magukat, és rájöjjenek: nem győzhetnek - tette hozzá.

Bár a puhatolózás ténye nem meglepő (korábban is voltak ilyen próbálkozások), szombaton, Kabulban Hamid Karzai afgán elnök példátlanul nyíltan beszélt az egyelőre kezdeti fázisban lévő egyeztetésekről. Felszólalásában Karzai nem kímélte az Egyesült Államokat. Az afganisztáni helyzet kényességét jellemzi, hogy pár órával szavait követően öngyilkos merényletet hajtottak végre egy, az elnöki palota közelében lévő rendőrörsön; ez legalább kilenc halálos áldozatot követelt, és tízen sebesültek meg. Német remények szerint az év végén, Bonnban formális béketárgyalásokra is sor kerülhet. Karzai ezen csak abban az esetben ígérte országa részvételét, ha Afganisztán "egy zászló alatt" képviseltetheti magát.   

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.