A telepstophoz kötik a holokauszt-túlélők kárpótlását

Nem halad a második világháborús munkatáborba kényszerített zsidók kárpótlásának ügye, mert a berlini kancellári hivatal egyik tisztségviselője akadályozza a megbeszéléseket – írja a Jediót Aharonót.

A lap izraeli hivatalos forrásokra hivatkozva közli, hogy Angela Merkel kancellár egy közeli munkatársa akadályozza a megbeszéléseket, nem teszi lehetővé az új izraeli nagykövet, Jakov Hadasz és a kancellár találkozóját az ügyben. A kárpótlást azért nem kaphatják meg a nagyon idős egykori áldozatok, mert a német tisztviselők a humanitárius ügyet „Izrael és szomszédai viszonyától” teszik függővé – vagyis addig halasztják a kifizetéseket, amíg az izraeli kormány fel nem hagy a telepek építésével a palesztin területeken.

Az ügyben a német parlament alsóháza, a Bundestag tavaly decemberben politikai határozatot hozott, zöld jelzést adva az Izraelben még élő 13 ezer holokauszt-túlélő kárpótlása előtt. Később pedig a németek miniszterhelyettesi szinten tárgyaltak Aron Azulajjal, az idősek jogainak képviseletére létrehozott izraeli minisztérium vezetőjével. A tárgyalások megakadtak: a Jediót Aharonót cikke hivatalos izraeli forrásokat idéz, amelyek szerint „bűnös és elfogadhatatlan” mesterségesen összekapcsolni a második világháborús német bűnök áldozatait érintő humanitárius ügyet egy olyan kérdéssel, ami Izrael és szomszédai politikai viszonyát érinti.

Berlinben a kancellári hivatal egyelőre nem válaszolt az izraeli vádakra; maga Merkel január végén, Auschwitz felszabadításának 68. évfordulója előtt mondta, hogy Németország „örökös felelősséget visel” a holokausztért és a nácik által elkövetett bűnökért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.