A távozó amerikai nagykövet utolsó szavai

Szombaton elutazik Magyarországról Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok távozó nagykövete. A görög származású kaliforniai üzletasszony 2010 eleje óta töltötte be pozícióját.

Kounalakis utolsó hivatalos funkciója egy csütörtök esti vacsora volt, amelyet a nagykövetség Anthony Kennedy, az Amerikában az alkotmánybíróság szerepét is betöltő Legfelső Bíróság tagja tiszteletére adott. Az eseményen jelen volt Darák Péter, a Kúria elnöke és az Országos Bírói Hivatal élén álló Handó Tünde.

A távozó nagykövet az elmúlt három évben nemegyszer adott hangot az Egyesült Államok aggodalmainak a magyarországi változások üteme és iránya kapcsán. Az Anthony Kennedy tiszteletére elmondott pohárköszöntőjében is kitért ezekre. Mint fogalmazott, akár Hillary Clinton külügyminiszter, akár ő tett észrevételeket, azokat mindig Magyarország barátaiként vetették föl. Meleg hangon emlékezett meg a két országot összefűző szálakról és azt mondta, hogy hivatalos magyar partnerei mindig lehetőséget adtak neki az eszmecserére és nyitottan fogadták kezdeményezéseit.

Washingtonban még nem jelentették be, hogy Barack Obama elnök kit küld Magyarországra nagykövetnek. Az amerikai pletykák szerint szinte bizonyos, hogy újra politikai megbízott, azaz az elnök újraválasztási kampányához jelentős hozzájárulásáért cserébe nagyköveti poszttal elismert személy érkezik Budapestre.

Ez nem meglepő, hiszen évtizedek óta ez a tendencia a jellemző. Hollywoodi források korábban tudni vélték, hogy a legesélyesebb jelölt Colleen Bell, a Gazdagok és szépek című szappanopera egyik producere. Sorozatban a negyedik nő lenne az USA budapesti nagykövetségének élén.

A számos kaliforniai jótékonységi intézményben is aktív Bell eredeti végzettsége politológus, illetve közgazdász. A 46 esztendős négygyermekes családanya jelentős összegeket gyűjtött Obama tavalyi választási kampányához, az egyik adományszerző partiján még a Foo Figthers nevű, Grammy-díjas zenekar is fellépett.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete
Eleni Tsakopoulos Kounalakis szerint Magyarország is kérheti a rugalmas rakétavédelmi rendszer telepítését
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.