A tálibok szerint a brit imperializmus okozta a londoni zavargásokat

Irán és Líbia után most már az afganisztáni tálibok is csatlakoztak a brit kormány elítéléséhez a londoni zavargások kapcsán, mondván a négynapos káoszt a brit imperialista politika okozta, és az, hogy a kormány megfeledkezett az emberekről.

Irán és Líbia után most már az afganisztáni tálibok is csatlakoztak a brit kormány elítéléséhez a londoni zavargások kapcsán, mondván a négynapos káoszt a brit imperialista politika okozta, és az, hogy a kormány megfeledkezett az emberekről.

A tálibok propagandahonlapján megjelent közlemény szerint a brit kormány a továbbiakban nem engedheti meg magának, hogy az adófizetők pénzét az afganisztáni háborúba ölje. A Daily Telegraph által ismertetett szöveg szerint az amerikai államadós-osztályzat leminősítése szintén az egy évtizede tartó afganisztáni háború miatt történt.

"Kétségtelen, hogy az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában tapasztalható pénzügyi válságot, nélkülözést és zavargásokat ezen országok agresszív és imperialista politikája okozta" - közölték a tálibok. Hozzátették: ez a két állam elfordult a tömegek gondjaitól és igazságtalan háborút folytatnak a saját népük adójából.

A táliboknak egyébként szofisztikált porpaganda-gépezetük van: Twitter és SMS-üzenetekkel bombázzák az újságírókat, s saját honlapot is üzemeltetnek. Ezen általában az afganisztáni civil áldozatok eltúlzott számarányát, és az "gyáva amerikaiakat", illete "NATO-megszállókat" pocskondiázó anyagok jelennek meg.

A tálibok persze megoldást is ajánlanak az amerikai gazdaság bajaira: vonuljanak ki Afganisztánból. "Ha Amerika nem vonul ki, akkor a gazdasági problémák a Szovjetunióhoz hasonlóan a pusztulás szélére taszítják majd az országot" - jósolják magabiztosan a tálibok propagandistái.

Rohamrendőrök Tottenhamben a londoni zavargások során
Police officers wearing riot gear walk past a burning building in Tottenham, north London August 7, 2011. Crowds attacked riot police and set two squad cars alight in north London on Saturday following a protest at the fatal shooting of a man by armed officers earlier in the week. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)

A britek által bírált despotikus hatalmak megpróbálták az egyébként ellenük felhozott nyugati érveket felsorakoztatni a londoni zavargások értelmezésében. Ám ezek a kirohanások jobbára meglehetősen komikus maradtak.

A líbiai külügyminiszter, Khaled Kaaim korábban úgy nyilatkozott a zavargásokkal kapcsolatban: David Cameron brit kormányfő háborút hirdetett a saját népe ellen. "Cameronnak és kormányának mennie kell, miután a nép fellázadt ellene és a rendőrség brutálisan verte szét a békés tüntetőket" - közölte a külügyminiszter, aki láthatóan a tényekkel nem igazán törődött közleménye megfogalmazásakor. Azért még hozzátette: "Cameron minden legitimitását elvesztette." Sőt, felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vessen véget a brit nép elnyomásának. A líbiai hivatalos televízió ezt még azzal fejelte meg, hogy megvádolta a brit miniszterelnököt, "zsoldosokat" küld a "felkelők" ellen. Ezt a retorikát eddig a nyugati hatalmak használták Kadhafi ellen, akinek rezsimje úgy tűnik nem foglalkozik azzal, hogy saját érvrendszert dolgozzon ki, egyszerűen átveszi a nyugati sablonokat.

Irán elnökének, Mahmud Ahmedinezsadnak is az ENSZ-szel volt a legnagyobb baja a londoni zavargások kapcsán. "Ha ezeknek a bűncselekményeknek csak egy századát követte volna el a nyugattal szembenálló ország, akkor az ENSZ már hallatta volna hangját (...) ez a Biztonsági Tanács igazi próbája, hogy megtudjuk, hajlandó-e elítélni az egyik állandó BT-tagot." Hozzátette: ahelyett, hogy a brit vezetés Irakba és Afganisztánba küldi csapatait, jobb lenne, ha a saját népére koncentrálna."

Az iráni rezsim a brit nép emberi jogainak védelmezőjének kiáltotta ki magát. Az iráni külügyminsztérium pedig eltanácsolta az állampolgárokat attól, hogy Nagy-Britanniába utazzanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.