A tálibok meg akarják ölni Malalát

Malala Juszufzaj nem tett semmit azért, hogy kiérdemelje az Európai Unió emberi jogi kitüntetését - közölte csütörtökön a tálibok pakisztáni mozgalmának szóvivője. Azokat a könyvesboltokat is megtámadnák, ahol árulják a lány könyvét.

"Nem tett semmit, az iszlám ellenségei azért tüntették ki, mert elárulta az iszlámot" - közölte telefonon Sahidulla Sahid, a Tehrík-e-Talibán Pakisztán (TTP) szóvivője az AFP hírügynökséggel, Juszufzaj Szaharov-díjára reagálva.

"Azért kapja sorban a díjakat, mert az iszlám ellen dolgozik, az iszlám elleni küzdelme a fő oka a kitüntetésének" - mondta Sahid, hozzátéve, hogy "újra megpróbálják megölni Malalát, akár az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában is".

A kislány "I am Malala" címmel írt önéletrajzi könyvet, amely Pakisztánban is megjelent. A tálibok szóvivője ennek kapcsán arra figyelmeztetett, hogy meg fogják támadni azokat a könyvesboltokat, ahol árulják a könyvet. "Malala az iszlám és a tálibok ellensége, könyvét is az iszlám és a tálibok ellen írta" - mondta.

A telefonos interjú előtt nem sokkal ítélték oda az Európai Parlament (EP) Szaharov-díját a most 16 éves pakisztáni lánynak. Juszufzai 11 éves korában vált ismertté, amikor álnéven blogot indított a BBC urdu nyelvű szolgálatának internetes oldalán arról, hogy milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött, pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlámisták a lányoknak, nőknek tiltják, hogy iskolába járjanak.

Tavaly október 9-én, tehát csaknem napra pontosan egy évvel ezelőtt tálib fegyveresek megpróbálták megölni, miközben hazafelé tartott az iskolai busszal. Több lövés is eltalálta, fején életveszélyes sérülést szenvedett. Nagy-Britanniában kezelték, jelenleg Birminghamben él és tanul. A hét folyamán egy BBC-interjúban a kislány arról beszélt, hogy az életveszélyes fenyegetések ellenére szeretne visszaköltözni Pakisztánba. Több szakértő a Nobel-békedíjra is őt tartja esélyesnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.