A tálibok lerohanták a kabuli repülőteret

Hét szélsőséges halt meg, az afgán erők külföldi segítség nélkül vették fel velük a harcot.

A támadásnak most már vége, de hétfőre virradóra órákon át tartott a tűzharc Kabulban a repülőtéren és környékén a biztonsági erők és a tálibok között azután, hogy a szélsőségesek lerohanták az afgán főváros repülőterét. A tálibok gépfegyverekkel, kézigránátokkal, robbanómellényekben érkeztek. Célpontjuk a repülőtér hadi feladatokra kialakított szárnya volt, és egy időre sikerült is elfoglalniuk egy ötemeletes épületet a komplexumban. Ezt végül az afgán biztonságiak visszafoglalták tőlük. A harcokban hét szélsőséges vesztette életét.

Szem- és fültanúk szerint a fegyverzajtól órákon át visszhangzott a repülőtér. Amíg a támadás tartott, a kabuli repülőtéren teljességgel leállították a forgalmat, és hermetikusan lezárták a környéket is, a tálibok ugyanis időről időre rakétagránátokat lőttek ki az utcák felé.  Az afgán biztonságiak önállóan, mindenféle NATO-támogatás nélkül szálltak harcba a szélsőségesek ellen, igaz, a biztonság kedvéért az amerikaiak a levegőben köröző Blackhawk helikopterekről figyelték, minden rendben megy-e. Ajub Salangi kabuli rendőrfőparancsnok közlése szerint a hét tálib áldozat közül kettő öngyilkos merényletet követett el, öttel pedig az afgán biztonságiak végeztek, akik maguk nem szenvedtek veszteségeket, minden katona sértetlenül került ki az akcióból. Szedik Szedikki afgán belügyi szóvivő későbbi közlése szerint a környékre hulló tálib rakétagránátok miatt két polgári személy megsebesült.

A támadás alatt Kabulban a külföldi követséget is lezártak. Az amerikain fedezékbe vonulásra felszólító riadó is volt, amelyhez hangosbemondókon tették hozzá, hogy nem próbáról van szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.