A tálibok is támadtak a mészárlás helyén

Egy afgán kormánydelegációra támadtak a tálibok Pandzsvajban, ahol vasárnap egy amerikai katona civileket gyilkolt. Az amerikai védelmi miniszter szerint a katona halálbüntetést fog kapni.

Tálibok támadtak meg egy afgán kormánydelegációt, amikor azok a hétvégi mészárlás helyére látogattak Pandzsvajban, Kandahárban. A küldöttség tagjai Hamid Karzai afgán elnök két testvére és több magas rangú biztonsági tisztviselő.

Az őket kísérő fegyveresek lövésekkel válaszoltak, eddig nem tudni, hogy vannak-e halottak. A hétvégi mészárlás után egyébként a tálibok bosszúval fenyegetőznek, a „szadista” amerikai katonák fejét akarják.

Az egyik afgán hivatalnok azt mondta a BBC-nek: – Meg tudom erősíteni, hogy a tálibok megtámadták a kormánydelegációt. A küldöttség azért ment, hogy találkozzon a helyiekkel. Amikor láttuk, hogy támadnak, a mi fegyvereseink is elkezdtek tüzelni.

Kedd reggel az ország keleti részén lévő Dzsalalabadban 600 diák tüntetett a kandahári mészárlás miatt, miközben azt kiabálták, hogy „Halál Amerikára!”.

Barack Obama elnök tragikusnak nevezte az eseményeket, és kijelentette, hogy az eset meggyőzte, minél hamarabb el kell jönni Afganisztánból. Viszont nem menekülni kell, hanem felelősséggel kell elhagyni Afganisztánt, és biztosnak kell lenni abban, hogy az afgánok meg tudják védeni a határaikat, és vissza tudják szorítani az al-Kaidát.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter pedig azt mondta, hogy a katonát valószínűleg halálra ítélik, ha bűnös, de ez nem befolyásolja az amerikai csapatok kivonásának menetrendjét. – A háború pokol. Nem ez volt az első, és nem is ez lesz az utolsó ilyen eset. De nem hagyhatjuk, hogy ezek az események aláássák a stratégiánkat – nyilatkozta Panetta.  

Obama-bábut égetnek az afgán tüntetők Dzsalalabadban a vasárnapi mészárlás miatt
Afghans burn an effigy of U.S. President Barack Obama during a demonstration in Jalalabad province, against Sunday's shooting of at least 16 villagers by a U.S. Army staff sergeant in the volatile Afghan province of Kandahar, March 13, 2012. The shootings triggered a protest by around 2,000 students in the eastern city of Jalalabad, the first since Sunday's attack, who called for the U.S. soldier to be prosecuted by Afghan authorities in Kandahar. REUTERS/ Parwiz (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW MILITARY POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.