A tálibok beépített embere ölte meg a brit katonát

Brit katonát ölt az afgán nemzeti hadsereg tagja Afganisztánban. Hamid Karzai elnök ma érkezik az Egyesült Államokba, pénteken tárgyal Barack Obamával.

Az afgán nemzeti hadsereg tagja lőtte le azt a brit katonát, aki hétfőn halt meg a hazrati bázison, Helmand tartományban. A tálibok azt állítják, hogy nekik dolgozott a támadó, aki először afgán, majd brit katonákra nyitott tüzet.

Az utóbbi időben megnőtt az úgynevezett „zöld a kékre” típusú támadások száma, amikor is az afgán biztonsági erők tagjai támadnak a NATO afganisztáni erőinek (Isaf) katonáira. 2012-ben több mint hatvan NATO-katona halt meg így, az afganisztáni hadművelet 2001-es kezdete óta összesen 439 brit katona esett el, írja a BBC.

A NATO katonái az előzetes tervek szerint 2014-ben vonulnak ki Afganisztánból, az országban maradó csapatok az afgán haderők kiképzésével foglalkoznak majd. Hamid Karzai afgán elnök kedden érkezik az Egyesült Államokba, ahol háromnapos látogatása során, pénteken Barack Obama amerikai elnökkel is találkozik.

Karzai elsősorban azt szeretné elérni, hogy az amerikai katonák vonuljanak ki a településekről. Az afgán elnök valószínűleg további támogatást, elsősorban nehézfegyvereket, a légierő megerősítését és orvosi segítséget is kérni fog az amerikaiaktól, akik 2011-ben 120 milliárd dollárt adtak Afganisztánnak. Karzai azonban nem egyezik bele mindenbe: egyelőre nem írt alá egy biztonsági együttműködésről szóló megállapodást az Egyesült Államokkal, mert félti Afganisztán szuverenitását, és nem hajlandó garantálni az amerikai katonák bűnvádi eljárás alóli mentességét sem.

Obama állítólag arról is tárgyalna, hogy 2014 után hány amerikai katona maradhat az országban, és hogy őket a tálibok vagy inkább az al-Kaida ellen vetnék-e be. John Allen Isaf-parancsnok 6000-15 000 fős csapatot javasol, a Fehér Ház viszont állítólag csak háromezer katonát hagyna az országban. Egyes források szerint Obama 3000-9000 főre tesz majd javaslatot, tudósít a Reuters.

Várhatóan Obama megpróbál majd nyomást gyakorolni Karzaira, hogy adja beleegyezését egy tálib politikai iroda megnyitására Katarban, ami elvezethet a béketárgyalások megkezdéséhez. Tavaly az Obama-adminisztráció felajánlotta, hogy elszállít öt tálib foglyot a guantánamói börtönből, ha a tálibok felhagynak a nemzetközi terrorizmussal és megkezdik a tárgyalásokat Karzai kormányával. Az üzlet azonban nem jött létre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.