A szudáni elnök kiutasított tíz külföldi segélyszervezetet

Tíz külföldi segélyszervezetet utasított ki az országból Omar Haszan Ahmed el-Bashír szudáni elnök, aki csütörtökön a fővárosban, Kartúmban hangoztatta, hogy határozottan fellép az ország stabilitását veszélyeztetőkkel szemben.

Az államfő politikusok és kormánytagok előtt kijelentette, hogy kormánya felelősen fog cselekedni. Hozzátette, hogy a kiutasított szervezetek ellenőrző tevékenysége ellentétes volt minden törvénnyel és rendelkezéssel. Ez volt az első alkalom, hogy az elnök megszólalt, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előző nap elrendelte letartóztatását.

A szudáni főváros központjában csütörtökön több ezer ember tiltakozott az ICC döntése ellen. A megmozduláson részt vett az államfő is, és kifejtette: szerinte az ENSZ és a Szudánban tevékenykedő nemzetközi szervezetek az "újgyarmatosítás" eszközei, hogy az országot és forrásait ellenőrzésük alá vonják. Hangoztatta, hogy az Egyesült Államok és Európa vezetői az igazi bűnözők. Egyben azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy népirtást követett el az amerikai indiánok ellen, továbbá Hirosimában és Vietnamban.

Omar Haszan Ahmed el-Besír dühéből kijutott a szerinte "neokolonista" Nemzetközi Büntetőbíróságnak és a nemzetközi szervezeteknek is. Kifejtette, hogy országa húsz éve áll az újgyarmatosítók és olyan eszközeik nyomása alatt, mint az ICC, a Biztonsági Tanács és a Nemzetközi Valutalap.

A tömeg élesen fütyült akkor, amikor az Egyesült Államokról, Nagy-Britanniáról és "a zsidókról", valamint az ICC főügyészéről, Luis Moreno-Ocampóról esett szó.

 

 

 

 

Omar Haszan Ahmed el-Bashír szudáni elnök óriásplakátja Kartúmban
Omar Haszan Ahmed el-Bashír szudáni elnök óriásplakátja Kartúmban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.