A szudáni elnök elfogadja az ország déli részének elszakadását

Hivatalosan is elfogadta a szudáni államfő az ország déli részének elszakadását.

Omar el-Besír hétfőn Kartúmban közzétett elnöki rendeletében hangsúlyozta, hogy tudomásul veszi a déli országrész leválását,  miután - mint utalt rá - tájékoztatták őt a január közepén rendezett referendum hivatalos végeredményéről.

Egy Észak-Szudáni nő sír a bejelentése után
A woman from Northern Sudan cries after the announcement of the official voting results at the Friendship Hall in Khartoum February 7, 2011. South Sudan voted overwhelmingly to declare independence in final results of a referendum announced on Monday, opening the door to Africa's newest state and a fresh period of uncertainty for the fractured region. REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah (SUDAN - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY)

A népszavazás  immár hivatalos - helyi idő szerint hétfő este közzétett  - végeredménye szerint a déliek 98,83 százaléka voksolt az olajban gazdag régió elszakadása mellett. A referendumot az országban két évtized át dúló, mintegy 2 millió halálos áldozatot követelő polgárháború lezárása után öt évvel rendezték meg.

"A referendum végeredménye ismert, és a déli országrész elszakadásáról született döntés" - ismerte el az elnök, hangoztatva, hogy a szudáni kormány elfogadja és tiszteletben tartja a dél-szudániak akaratnyilvánítását.

Televíziós nyilatkozatában az államfő kijelentette azt is, hogy kormánya együttműködésen alapuló, jó kapcsolatokra törekszik az új déli szomszéddal. 

A hivatalos végeredményt ünnepélyes keretek között tették közzé Kartúmban. Eközben Dzsubában (Juba), a déli országrész közigazgatási székhelyén emberek százai gyűltek össze, hogy ünnepeljék a népszavazás eredményét.

Szudán hivatalos felosztását két szuverén államra július 9-re várják. A zavartalan kettéválás előtt azonban még több gyakorlati kérdést kell megoldani, így a többi között meg kell állapodni a nyersolaj-bevételek megosztásáról, valamint a határ pontos kijelöléséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.