A szovjet terror áldozatainak állítottak emlékművet Kárpátalján

A második világháború utáni sztálini terror áldozatainak - köztük 40-50 ezer elhurcolt magyarnak -állítottak emlékművet Ungváron, a politikai megtorlások áldozatainak ukrajnai emléknapja alkalmából.

A három méter magas, bronz-márvány emlékművet az egykori szovjet politikai rendőrség, a KGB - és utódszervezete, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) - kárpátaljai kirendeltségének ungvári székháza előtti parkban avatta fel a város polgármestere. Szerhij Ratusnyak beszédében hangsúlyozta, hogy az emlékművön nincs semmilyen politikai, vallási, etnikai, földrajzi jelzés vagy szimbólum, mert a "terror - korlátokat nem ismerő gonoszság" - adta hírül vasárnap az ungvári zakarpattya.net.ua hírportál.

A sztálinista terror kárpátaljai áldozatainak emlékműve egy ládára emlékeztető tömbön álló márványlap. Az emlékjel tömbje - a szobor alkotói szerint - olyan fiókos szekrényt jelképez, amelyben a terror áldozatainak személyi aktáit tárolták. A márványlap közepébe, lemezek közé préselve, két férfi- és egy nőalakot véstek. Az emlékjel tetején három, az ég felé repülő, az emberi lélek leigázhatatlanságát szimbolizáló galamb látható. Kárpátaljáról a sztálini rendszer idején több mint 100 ezer embert - köztük 40-50 ezer magyart - hurcoltak táborokba, ahonnan mindössze 15 ezren tértek vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.