A kalózok legújabb zsákmánya: teherhajó 2400 gépkocsival a fedélzetén

Szomáliai kalózok a birtokukba kerítették az Asian Glory nevű teherhajót a fedélzetén 2405 koreai gyártmányú gépkocsival, és elengedtek egy másikat, a pakisztáni Sazaibot.

Az Asian Glory - fedélzetén többségében a Hyundai és a Kia cég termékeivel - december 26-án hajózott ki Szingapúrból, és a szaúd-arábiai Dzsiddába tartott, amikor az Indiai óceánon, 600 mérföldnyire a szomáliai partoktól január 2-án kalózok fogságába került.

A brit zászló alatt közlekedő teherhajó 25 fős legénységéből nyolc bolgár, tíz ukrán, öt indiai és két román állampolgár. Az 1994-ben épített, több mint 13 ezer tonnás teherhajó üzemeltetője a londoni székhelyű Zodiac Maritime Agencies Ltd.

A Sazaib és 29 fős pakisztáni legénysége december 29-én került a kalózok fogságába a szomáliai partok mentén, és január 2-án engedték el a Seychelles-szigetektől mintegy 900 kilométernyire északra - közölte egy tengerészeket segítő program kenyai vezetője, Andrew Mwangura.

A 29 tengerész jól van, de egyiküknek eltörött a lába - mondta Mwangura. A sérült tengerészt az Atalanta kalózellenes hadműveletben részt vevő egyik francia fregatt fedélzetén ellátták. A kalózok a Sazaibot használták fel "anyahajóként" az Asian Glory elfoglalására.

Az Ecoterra környezetvédő civil szervezet szerint legkevesebb 13 hajó és közel 300 tengerész van jelenleg szomáli kalózok fogságában.

A térségben tartózkodó számos - főként európai, amerikai és kínai - hadihajó ellenére a kalózok 2009-ben mintegy 200 támadást hajtottak végre, s 68 hajót kerítettek hatalmukba, többségüket a nyílt vizeken, az Indiai-óceánon. Két hajót nemrégiben az egyik legforgalmasabb tengerhajózási útvonalon, az Ádeni-öbölben foglaltak el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.