A szomáliai kalózok elengedtek egy görög hajót

Szomáliai kalózok elengedtek egy görög kereskedelmi hajót, amelyet bő két hónapja kerítettek a hatalmukba - közölte pénteken az illetékes görög minisztérium.

A 25 fős legénység minden tagja sértetlenül visszanyerte szabadságát az athéni kereskedelmi tengerészeti tárca tájékoztatása szerint.

A görög tulajdonban lévő, de máltai lobogó alatt úszó Kéntavri (Centauri) sót szállított Etiópiából egy kenyai kikötőbe, amikor szeptember 18-án eltérítették a szomáliai főváros, Mogadishu partjaitól 320 kilométerre.

Nem lehet tudni, hogy fizettek-e váltságdíjat a görög teherhajó elengedéséért.

Az Arab-tengernek az Afrika szarva és az Arab-félsziget között elterülő része jelenleg a világ egyik legveszélyesebb tengeri útvonala. A Nemzetközi Tengerészeti Iroda szerint az idén már közel 100 hajót támadtak meg szomáliai kalózok az Ádeni-öbölben és Szomália partjainál, s 39-et sikerült is elfoglalniuk. A tengeri rablók eddigi legnagyobb zsákmánya a két hete elfogott Sirius Star szaúdi tankhajó. A 100 millió dollár értékű nyersolajat szállító szupertanker szabadságáért a kalózok 15 millió dolláros váltságdíjat követelnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.