A szocialista pártelnök indul Sarkozy ellen

Azzal, hogy Martine Aubry kedden Lille-ben hivatalosan bejelentette államfői ambícióit, tíz hónappal a francia elnökválasztás előtt lényegében teljessé vált Nicolas Sarkozy kihívóinak névsora.

A szocialista párt főtitkár-asszonya, az északi metropolis polgármestere sokáig lebegtette jelölését. Ezt pártjában azzal magyaráztak, hogy Aubry állítólag paktumot kötött  Dominique Strauss-Kahn-nal, amelynek értelmében nem rivalizál az IMF volt elnökével, ha az elindulna a 2012-es francia elnökválasztáson. Minthogy a New York-ban letartóztatott DSK kiesett a posztért indult versengésből, várható volt, hogy Martine Aubry előbb-utóbb maga is beszáll a ringbe.

Martine Aubry
France's Socialist Party First Secretary Martine Aubry speaks during a news conference in Lille June 28, 2011. Veteran leftist Martine Aubry entered the race on Tuesday to run for the opposition Socialist Party in the 2012 presidential election, as the left reworks its battleplan following the loss of its star candidate. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE - Tags: POLITICS)

Lille polgármesterének előbb egy pártbeli belső szavazáson szocialista vetélytársaival kell majd megküzdenie, mielőtt jövő tavasszal a baloldal jelöltjeként szembekerülhetne Nicolas Sarkozyvel. Aubrynak már párton belül sem lesz könnyű dolga - legfőbb ellenlábasai Francois Hollande, a párt korábbi elnöke és Ségolene Royal, a szocialisták 2007-es államfőjelöltje lehetnek. A közvéleménykutatások szerint ha most lenne az elnökválasztás, Sarkozyt Aubry és Hollande egyaránt legyőzné - de Aubry nagyobb arányban.

A 60 éves Martine Aubry - Jacques Delors egykori brüsszeli uniós bizottsági elnök lánya - évtizedek óta „benne van a nagypolitikában”, szociális miniszterként az ő nevéhez kapcsolják Franciaországban a 35 órás munkahét bevezetését. Aubry tegnapi beszédének homlokterében is szociális ígéretek álltak: lakhatási jog, méltó nyugdíj és egészségügyi ellátás. Sarkozy politikáját Aubry igazságtalannak nevezte, amelynek célja „kizárólag a kivételezettek profitjának a garantálása”. E politika leváltásához Aubry szerint a baloldaliak, a környezetvédők  és az összes humanista gondolkodású ember összefogására lesz szükség.  A baloldalon általában jól fogadták Aubry bejelentkezését a szocialista párt elnökjelöltségéért. Ugyanakkor Jean-Marcel Ayrault, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője szerint reális a veszély, hogy a belső pártszavazás a „főnökök háborújává” válik. E helyzet kezeléséhez nagy hidegvérre lesz szükség - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.