A szocdemek bevették Hamburgot

A Német Szociáldemokrata Párt fölényes győzelemmel - abszolút többséggel - hódította vissza a hatalmat a kereszténydemokratáktól.

A vasárnap Hamburgban rendezett tartományi választás nem hivatalos végeredménye szerint a szociáldemokraták abszolút többséget érő győzelmet arattak, így a következő négy évben egyedül kormányozhatják a Hanza-várost.

Az éjfél után közzétett adatok szerint az SPD az érvényes szavazatok 48,3 százalékát szerezte meg, s ezzel 63 mandátumhoz jutott a 121 tagú képviselőtestületben (Bürgerschaft). A városállamot 2001 óta irányító kereszténydemokraták (CDU) súlyos vereséget szenvedtek: 21,9 százalékos eredménnyel csupán 28 képviselőjük lesz ezentúl. A harmadik legerősebb párt a Zöldek-Alternatív Lista (GAL) lett 11,2 százalékkal (14 mandátum). A liberális FDP hétévi távollét után visszaküzdötte magát a helyi parlamentbe: 6,6 százalékos eredményének köszönhetően 9 képviselője foglalhat helyet a testületben. A reformkommunista Baloldal 6,4 százalékot ért el, ezentúl nyolc küldötte lesz a Bürgerschaftban. A részvételi arány történelmi mélypontra süllyedt: 58,5 százalékkal még a korábbi negatív rekordot, a 2008-ban följegyzett 63,5 százalékot is alulmúlta.

Olaf Scholz, a szociáldemokraták listavezetője (és minden valószínűség szerint a Hanza-város jövendő első polgármestere, azaz tartományi miniszterelnöke) a ZDF televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy pártja egyedül fog kormányozni. Koalíció alakításához okokra volna szükség, ilyeneket pedig egyelőre nem látok - szögezte le.

Christoph Ahlhaus, a város eddigi első polgármestere fájdalmas vereségnek minősítette a CDU szereplését, mint mondta, pártjának most új szerepre kell készülnie: az ellenzék legnagyobb pártjának szerepére.

Anja Hajduk, a GAL listavezetője érezhetően csalódottan nyilatkozott, mert a környezetvédő pártnak nem sikerült elérnie bevallott célját: az SPD abszolút többségének a megakadályozását. Hajduk védelmébe vette a párt novemberi döntését, amellyel felmondta a CDU-val 2008-ban kötött koalíciót. "A népre bíztuk, akarja-e újból ezt a koalíciót, és a nép úgy döntött, ahogy döntött" - fogalmazott. 

Katja Suding, a liberális FDP listavezetője sugárzott az örömtől, mivel a pártnak hét évi távollét után újból sikerült bejutnia a hamburgi törvényhozásba, amit a 35 éves fiatalasszony grandiózus sikernek minősített. Szerinte ez az eredmény megteremtette az alapját az FDP további szereplésének az idén következő hat tartományi választáson.

Dora Heyenn, a reformkommunista Baloldal listavezetője erős baloldali ellenzéket ígért az SPD-nek a városi parlamentben, a Bürgerschaftban. Mint a ZDF-nek elmondta, a párt elsősorban igazságosabb adózásért és jobb esélyegyenlőséget biztosító oktatási rendszerért száll síkra a Hanza-városban.

Lokálpatrióta siker

A választás eredményét kommentálva a Frankfurter Allgemeine Zeitung rámutatott: vasárnap a CDU ismét az lett Hamburgban, ami korábban évtizedeken át volt: párt hatalom és perspektíva nélkül. Ez most már Hamburg határain túl is igaz. Vasárnap nemcsak az első CDU-Zöldek koalíció bukott meg, de az a nagyszabású kísérlet is, hogy az uniópártot vonzóvá tegyék fiatal és urbánus választórétegek számára. A CDU olyan vereséget szenvedett, amely mély töprengésre késztetheti az egész pártot: hogyan nézzen ki egy jobbközépen elhelyezkedő, korszerű nagyvárosi párt, amely nem kacsintgat állandóan a Zöldekre?

A Die Welt szerint az SPD hamburgi győzelme elsősorban lokálpolitikai és lokálpatrióta siker. A világra nyitott Hanza-várost nem igazán érdekli, mi izgatja Rajna-Pfalz vagy Thüringia lakosságát. Ezért a szocdemek sikere nem jelent automatikusan előrejelzést a márciusban esedékes baden-württembergi vagy rajna-pfalzi választásokra nézve. Egyet viszont nagyon is jelent: bátorítást a politikusoknak arra, hogy fölismerjék a kínálkozó esélyt, és éljenek vele. Ezt tette Olaf Scholz SPD-listavezető, és meg is lett a jutalma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.