A csehek már csak a civil szervezetekben bíznak

Csehországban az emberek egyre elkeseredettebbek a kormányzati megszorítások miatt, ezért a megváltót a civil szervezetekben látják, akik a cseh kormányfő és az elnök azonnali távozását követelik.

Tegnap folytatta tüntetéssorozatát Prágában a Pro Alt civil szerveződés, amely saját közleményei alapján a  jelenlegi kabinet érzéketlen megszorító intézkedéseinek kárvallottjait tömöríti. Milliókat – hangoztatták a hétfői demonstráción is.

– Petr Necas kormánya a rendszerváltás óta a legembertelenebb és legkorruptabb társaság! Milliókat taszít súlyos megélhetési gondokba! – harsogta a szónoki emelvényről Zdenek Jurík, a cseh tűzoltók szakszervezetének vezetője. A többi szónoklat után a jelenlévők jelképesen leváltották és bebörtönözték a kormánytagokat. Menesztették az államfőt is. „A társadalmat nem lehet tovább szipolyozni! – zúgta a tömeg. Szerdára újabb demonstrációt, ezúttal szimbolikus lomtalanítást hirdettek meg a kormányhivatal elé.

A Prága egyik városrészében lezajlott hasonló kormányellenes tüntetésen ennél is radikálisabb lépésre szánta el magát néhány ezer nekikeseredett ember. Elfogadták az úgynevezett Holesovi felhívást, amelyben a kormány és az államfő azonnali lemondását, valamint a politikai pártok feloszlatását követelték. Legkésőbb március végéig. Szóvivőjük, az ötvenhat esztendős Jaroslav Popelka – akit a letűnt rezsimben másként gondolkodóként többször bebörtönöztek – feldúltan azt indítványozta, hogy a levitézlett pártkatonákat mielőbb szakértői kormány váltsa fel. Ezentúl pedig a helyi közösségek által megnevezett hiteles emberekre voksolhassanak. Továbbá minden lényeges közügyről tartsanak népszavazást. A felhívást később be akarták olvasni a köztévében (CT), ám a bejáratnál a biztonsági őrök útjukat állták, mire a demonstrálók képviselői felháborodva skandálták: „Cenzúra! Cenzúra!“ Másnap a szóvivőjük részt vehetett a a CT népszerű Hyde park című vitaműsorában.

– A kormányellenes tüntetések legálisak, de a demokratikus rendszer tervezett felszámolása már bűncselekmény. Élt nem is nagyon régen egy szobafestő-mázoló, aki szintén új világról, merőben más társadalmi rendszerről ábrándozott. Átérzem sok ember gondjait, de a megszorításnak csak a görög út az alternatívája – szögezte le még aznap Miroslav Kalousek pénzügyminiszter.

Milos Cermák, ismert cseh publicista szerint Jaroslav Popelkának morális szempontból is joga van lázadozni, s azt kiabálni, hogy végre be kell fejezni a rendszerváltást. Mostanság a polgárok nagy többsége ugyanezt gondolja, hiszen csak nem akar eljönni a bársonyos forradalom idején remélt Kánaán, sőt: a megélhetés egyre nehezebb. –Tény az is, hogy a jelenlegi kormánytagok többsége valóban arrogáns és korrumpált. Csak arról feledkezünk meg, hogy a többség választotta őket, s magatartásukkal a közerkölcsöt, a társadalom jelenlegi állapotát tükrözik – mutatott rá.

Fedor Gál, a csehszlovákiai bársonyos forradalom egyik emblematikus alakja szerint a létbizonytalanság veszélyes indulatokat gerjeszt. Érthető a kispénzű emberek, a félmilliónál is több munkanélküli felháborodása, különösen akkor, ha arról olvas, hogy a minisztériumok és az állami cégek vezetői és munkatársai még tavaly is milliós prémiumokat vágtak zsebre.

– Ezért sokan a civil szervezetekben, azok vezetőiben látják a megváltót, az emberségesebb társadalom letéteményeseit. Nekik azonban egyelőre fogalmuk sincs, hogyan tovább. Az amatőr vízióik viszont anarchiába torkollhatnak. Ondrej Lánsky, a Pro Alt egyik vezetője ezzel nem ért egyet: – A tüntetéseken a szolidaritást és a civil szervezetek összefogását erősítjük – szögezte le.

A Szlovákiában nemrég színre lépett ProtestGorilla civil szervezet visszavett a radikalizmusából. Már nem követelik az állítólagos titkosszolgálati dossziéban szereplő valamennyi politikus azonnali távozását a közéletből, hanem a jegyzőkönyvek hitelességének felderítését, valamint a tettesek felelősségre vonását. Továbbá azt, hogy a képviselők mentelmi joga csak a parlamenti megnyilvánulásaikra vonatkozzék, máshol ugyanolyan büntetőjogi felelősségük legyen, mint a gyalogpolgároknak.

– Lépésről lépésre kívánjuk megtisztítani a közéletet. Pártot nem alapítunk, mert napról napra több ember fordul el a politikai tömörülésektől. Mozgalmunk sokkal életképesebb, hiszen fontos közügyek érdekében képes mozgósítani a polgárok tízezreit. Ezt idén tavasszal mi is újra igazoljuk – bizonygatta Peter Pcolinsky, az egyik vezetőségi tag.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.