A szlovákiai MKP szerint módosítható lenne a KMKF státusa

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja el tudja képzelni a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma státusának bizonyos módosítását és kész arra, hogy ebben az irányban hatást gyakoroljon a magyar parlamentre - mondta Berényi József, a párt parlamenti képviselője szombaton egy pozsonyi rádiós vitaműsorban. Kijelentését nem részletezte.

Rafael Rafaj, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) frakcióvezetője Berényire reagálva úgy vélte: ha a fórum formája meg is változna, a lényege nem. A nemzetközi szabályok nem engedélyezik, hogy az egyik ország alkotmányos tényezője politikailag kétlaki legyen és egy másik országgal szemben is elkötelezettséget vállaljon. Rafaj szerint a KMKF sérti Szlovákia egységét.

A KMKF-fel szembeni fenntartásainak adott hangot Daniel Lipsic, az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) alelnöke is. "Nincs rendjén, hogy Duray Miklós eljár a magyar parlament külügyi bizottságának üléseire. Ő a szlovák parlament képviselője, s a szlovák adófizetők pénzéből fizetik" - jelentette ki az ellenzéki politikus. Úgy vélte: a problémákat Szlovákiában kell megoldani, s nem kivinni a nemzetközi színtérre.

Ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a Szlovák Nemzeti Párt elnökének (Ján Slota) egyes megnyilvánulásai is ártanak Szlovákiának és lovat adnak a magyarok alá. Rafaj azonnal tiltakozott ez ellen, s azt állította, hogy "nem a szavak, hanem a tettek a fontosak". A szlovák nemzetiek frakcióvezetője ugyanakkor kételkedik abban, hogy a magyarok őszintén törekednének a problémák rendezésére.

Lipsic bírálóan szólt a két szomszédos országban meglévő szélsőséges csoportok tevékenységéről és leszögezte: elfogadhatatlan, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokat ma a szélsőségesek határozzák meg. Úgy vélte: a sajtó túlságosan nagy figyelmet szentel a szélsőségeknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.