A szlovákiai magyaroknak nem nagyon tetszik az orbáni jelszó

Két héttel a szlovákiai elnökválasztás előtt a felvidéki magyarok egyharmada még nem tudja, hogy kire szavazzon, csaknem egynegyedük pedig biztosan nem megy el voksolni – derül ki a pozsonyi Focus közvélemény-kutató pénteken nyilvánossságra hozott adataiból.

Ezek szerint Bárdos Gyulára, a Magyar Közösség Pártjának jelöltjére csupán a megkérdezett magyarok 31,9 százaléka szavazna, csaknem 18 százalékuk pedig valamelyik szlovák vetélytársára. A magyar jelöltet elsősorban saját pártjának szimpatizánsai (72,4 százalék) támogatják, a Bugár Béla vezette Híddal rokonszenvezőknek viszont alig a fele (48,1 százalék) választaná őt.

Szlovákiai politikai elemzők szerint a felvidéki magyarokat elsősorban a két párt közötti viszálykodás kedvetleníti el, ezért sokan távol maradnak a voksolástól, mások viszont inkább arra a szlovák jelöltre szavaznak majd, akinek van némi esélye Robert Fico jelenlegi kormányfő legyőzésére, aki jelenleg jelentős előnnyel vezeti az államfőjelöltek népszerűségi listáját.

Peter Morvay a pozsonyi Sme pénteki számában megjelent kommentárjában úgy véli, hogy viszonylag sok az olyan szlovákiai magyar, akinek ugyan Bárdossal semmi baja, ennek ellenére nem kívánnak rá szavazni, mert olyan párt jelöltje, amely feltétlenül támogatja, s a legkisebb bírálatoktól is védi Orbán Viktort, ráadásul az MKP jelöltje még a választási jelszavát (Merjünk nagyok lenni!) a magyar kormányfő-pártelnöktől vette át – mutat rá az ismert szlovák publicista.

Megkeresésünkre Bárdos azt válaszolta, hogy majd a végeredményt kommentálja, addig csak a kampányhajrával, programjának minél hatékonyabb népszerűsítésével foglalkozik.

A február végi szlovákiai közvélemény-kutatások egyik további meglepetése, hogy a 38,8 százalékos támogatottsággal rendelkező Robert Fico mögé a második helyre Andrej Kiska független vállalkozó jött fel, akire a megkérdezettek több mint 23 százaléka voksolna. Harmadik helyen a szlovák kereszténydemokrata Radoslav Procházka és Milan Knazko színész és rendszerváltó néptribun áll, egyaránt 9,5 százalékkal. Bárdos támogatottsága jelenleg öt százalék körül van. Politikai elemzők egybehangzó állítása szerint Kiska váratlan előretörése azt igazolja, hogy egyre többen független, civil jelöltet szeretnének államfőnek, mert elegük van a politikusok viszálykodásaiból és korrupciós botrányaiból, másrészt pedig nem kívánják az egypártrendszer visszaétérését. Fico győzelme esetén ugyanis a jelenlegi házelnökhöz hasonlóan az államfő  is, valamint az új miniszterelnök is a Smer-SD jelöltje lenne.

Bárdos január 9-én leadta az elnökjelöltség bejegyeztetéséhez szükséges támogató aláírásokat a szlovák parlamentben
Bárdos Gyula, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökjelöltje leadja a jelöltség bejegyeztetéséhez szükséges támogató aláírásokat a szlovák parlamentben 2014. január 9-én. Bárdos Gyula az első magyar államfőjelölt, aki indul a szlovák elnökválasztáson, amelynek első fordulóját március 15-én tartják. Bárdos Gyula március 15-én ünnepli 56. születésnapját. (MTI/TASR/Martin Baumann)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.