A szlovák sportrendezvényekről kitiltják más államok jelképeit

Egy új szlovák törvény értelmében a szlovákiai nem nemzetközi sportrendezvényeken decembertől tilos lesz más államok jelképeinek használata.

A szlovák parlament szerdán fogadta el a rendőrség sportrendezvényekre vonatkozó jogait szabályozó törvényt. Ebbe röviddel a szavazás előtt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) indítványára került be az a fejezet, amely a nem nemzetközi sportrendezvényekről december 1-jével kitiltja más államok jelképeit.

A 150 tagú törvényhozásban az új jogszabály 111 támogató szavazatot kapott. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) ellene szavazott. A rendőrséggel egyeztetve előkészített törvénytervezet immár parlamenti szentesítést nyert rendelkezései szerint: ha fennáll a közrend megbontásának, vagy a testi épség veszélyeztetésének kockázata, a rendőrség betilthatja a sportrendezvénytRafael Rafaj, a Ján Slota vezette nacionalista kormányerő, az SNS képviselőjének módosító indítványa arra irányult, hogy elejét vegyék az "idegen államok jelképeivel való visszaélésnek".

A nacionalista párt képviselőjének javaslata nyomán tilalom alá esik az idegen államok történelmi jelképeinek, így a történelmi Magyarország, vagy az Osztrák-Magyar Monarchia idején használatos jelképek felmutatása is, az ilyesmi rendbontást gerjesztő provokációnak minősül. Az előterjesztő indoklása szerint a minap Dunaszerdahelyen bebizonyosodott, hogy ez mennyire így van, de ezek után már ott sem lesz látható a magyar trikolór.

Az új jogszabály szigorítja a sportrendezvények szervezőinek jogköreit, egyszersmind szigorítja a velük szemben támasztott elvárásokat, s új feladatokat ró a sporteseményeknek helyt adó települések önkormányzataira: a rendezvényt hét nappal korábban kötelesek bejelenteni, kockázatot jelentő események valószínűsége esetén legkésőbb 15 nappal korábban az önkormányzatok a közrend fenntartására rendszeresített testületek segítségét kérhetik.

Amennyiben a rendezvény idején merül fel kockázat, a rendezvény félbeszakítható, szükség esetén betiltható. Olyan beléptető kamerarendszert kötelesek működtetni, amely alkalmas a kapun áthaladó személyek utólagos azonosítására. A rendezők a belépőket - lőfegyver, robbanószer, alkohol vagy drog kiszűrése érdekében - megmotozhatják, a részegektől megtagadhatják a belépést.

A rendezvénynek helyt adó település környezeti veszélyre, testi épséget veszélyeztető, a helyi áruellátást vagy a forgalmat korlátozó kockázati tényezőkre hivatkozva a rendezvényt be is tilthatja, de minden ilyen döntésről köteles értesíteni a rendőrséget.

Tüntetett a Jobbik a szlovák nagykövetség előtt

Néhány százan tüntettek a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövetsége előtt a dunaszerdahelyi rendőrattak miatt a Jobbik Magyarországért Mozgalom szervezésében szerda este. Ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész beszédében azt mondta, ha a szlovák sportrendezvényekről decembertől kitiltják az idegen államok jelképeit, akkor Magyarországon ki kell tépni a szlovák zászlóból a kettős keresztet, mert ez a jelkép nem az övék, hanem a magyaroké.

Öt szlovák tévétársaság stábja forgatott a helyszínen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.