Titkosan nem megy

A kormánykoalíciós pártok vezetői törvénymódosítással szeretnék elérni, hogy a legfőbb ügyész megválasztása nyilvános legyen, egyúttal kiálltak Iveta Radicová kormányfő mellett.

A kormánypártok határozottan támogatják Iveta Radicová kormányfőt és elutasítanak minden olyan törekvést, amely változást óhajt a kabinet élén – jelentette ki hétfőn a kormánykoalíciós tanács több mint három és fél órás tanácskozása után Bugár Béla, a Híd elnöke, aki a kormánypártiak találkozójának házigazdája volt. Richar Sulík házelnök pedig bejelentette, hogy a titkos legfőbbügyész-választás keddi, negyedik fordulóján a kormánypártiak átveszik a szavazócédulákat, de nem vesznek részt a szavazáson. Obstrukciójukat követően pedig törvénymódosítással kívánják elérni, hogy legközelebb, feltehetően jövő tavasszal a választás már nyilvános legyen.

- Még egyszer nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a kormánypárti képviselők közül négy vagy hat gyáva áruló a titkos szavazást kihasználva döntsön a kormány és az ország sorsáról. Ha a kabinet bukását vagy a jelenlegi legfőbb ügyész újraválasztását óhajtják, akkor ezt természetesen megtehetik, de csak úgy, hogy nyilvánosan vállalják a döntésüket - tette hozzá a parlament és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke.

Rendkívüli sajtótájékoztatóján Robert Fico alkotmánysértőnek és a demokrácia megcsúfolásának minősítette a kormánykoalíciós tanács hétfői döntését. Egyúttal hazugnak nevezte Iveta Radicovát, aki vasárnap még azt igérte, hogy kedden méltóságteljesen zajlik le a titkos szavazás, huszonnégy óra múlva pedig már beleegyezett az obstrukcióba. - A kormánypártiak ezzel a döntéssel a maradék önbecsülésüket is elveszítették. Egyetlen alkotmányos megoldás az lenne, ha a keddi legfőbbügyész választást a kormány iránti bizalmi szavazással kötnék össze – vélekedett a szlovák exkormányfő.

A négy kormánypárt vezetői hónapokon át vitatkoztak arról, hogy ki legyen Dobroslav Trnka jelenlegi legfőbb ügyész utódja, akinek az újraválasztását az ellenzéki Smer és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) támogatta. Az első két fordulóban nem találtak közös jelöltet, s igy senki sem nyert. Végül negyed órával az újabb  határidő előtt megegyeztek Jozef Centés személyében. A múlt pénteki titkos szavazáson azonban Dobroslav Trnka 74, a kihívója pedig eggyel kevesebb voksot kapott, ami annyit jelentett, hogy legalább négy, de akár hat kormánypárti honatya is megszegte a szavazatával a koalíciós alkut. Annak ellenére, hogy Iveta Radicová a szavazás előtt megismételte: ha Dobroslav Trnkát újraválasztják, akkor ő azonnal lemond, s ezzel bukik a kabinet is. Pozsonyi politikai elemzők szerint az átszavazásoknak két oka lehet. Vagy néhányan az egyre népszerűbb Iveta Radicová megbuktatását óhajtják vagy pedig bizonyos gazdasági érdekcsoportok lefizettek néhány korrupt honatyát azért, hogy a több korrupciós ügyet szőnyeg alá söprő Dobroslav Trnka maradjon a posztján.

Többsége lenne az ellenzéknek

Nyilvánosságra hozták az egyik legismertebb szlovákiai közvélemény-kutató intézet, a Median SK legújabb reprezentatív felmérését, amely alapján a Smer-SD továbbra is toronymagasan vezeti a pártok népszerűségi listáját, 39,5 százalékos támogatottsággal. Második helyen a Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ – 18,2), a harmadikon pedig az ugyancsak kormánypárti szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH-11) végzett. További sorrend: Szabadság és Szolidaritás (SaS – 8,1), Szlovák Nemzeti Párt (SNS-7,8), Híd (7,7). A felmérés alapján a két jelenlegi ellenzéki párt, Smer és az SNS minimális többséget szerezne a pozsonyi törvényhozásban. A parlamamenten kívüli pártok közül az MKP támogatóinak száma nem haladja meg az egy százalékot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.