A szlovák elnök törölné a magyar törvényt is

Ivan Gasparovic szerint a két szomszéd ország kapcsolatát javító egyetlen értelmes és logikus lépés az lenne, ha Budapest eltörölné a magyar állampolgárság odaítélésének megkönnyítéséről rendelkező jogszabályt, azután pedig Pozsony is érvénytelenítené a szlovák állampolgársággal kapcsolatos módosított törvényt, amellyel a magyarországi döntésre reagáltak.

Ivan Gasparovic a szlovák köztévé (STV) szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában a továbbiakban azt fejtegette, hogy az Országgyűlés által elfogadott jogszabállyal egykor a történelmi Magyarországon élt személyeket és felmenőiket verbuválják a kettős állampolgárságra. Arra a kérdésre, hogy Szlovákia déli szomszédját hajlandónak látja-e ilyen lépés megtételére, az államfő azt felelte: „Próbálkozni kell ilyen javaslattal, ugyanakkor attól tartok, hogy a magyarországi törvény még számos nagy vitát vált majd ki“ - vélekedett Ivan Gasparovic. Aki a szlovák államnyelvtörvény módosításával kapcsolatban úgy vélte, hogy bizonyos pénzbírság lehetőségét mindenképpen meg kellene hagyni, mert a törvény rendelkezéseit csak igy lehet számonkérni.

Az elmúlt héten Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa Pozsonyban szlovák politikusok előtt azt hangoztatta, hogy az anyagi szankciók semmilyen vonatkozásban sem kívánatosak, mert ezek nem segítik elő a nemzetek közötti megértést és az összetartó társadalom kialakulását. A pénzbírság eltörlését szorgalmazza a Híd-Most és a Magyar Koalíció Pártja is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.