A szlovák elnök nem túrázik Sólyom Lászlóval

Nem vesz részt a szombatra tervezett Pilis-túrán Ivan Gasparovic szlovák államfő. A gyalogtúrát a pilisszentkereszti szlovákok szervezték, s meghívták rá Sólyom László magyar köztársasági elnököt is.

„Az elnök úr más elfoglaltságára hivatkozva kimentette magát. Bízik azonban abban, hogy a most kezdődő második megbízatási ideje alatt még lesz lehetősége ellátogatni Pilisszentkeresztre” – közölte pénteken Marek Trubac, a szlovák államfő szóvivője. Trubac  hozzátette: a szlovák elnöki hivatal úgy tudja, hogy Sólyom László  sem tud eleget tenni a pilisi szlovákok meghívásának, s nem vesz részt a túrán.

A rendezők szerint a Pilis tetejére vezető szombati túra a szlovák-magyar barátság elmélyítését kívánta volna szolgálni. A túra felett Juraj Migas, Szlovákia budapesti nagykövete, valamint Szabó Imre környezetvédelmi miniszter vállalt védnökséget.

A magyarországi szlovákok www.luno.hu internetes hírportálja szerint a pilisi szlovákok körében évszázados hagyománya van a Pilis megmászásának. A Pilis egyfajta jelkép is, hiszen az ottani szlovákok döntően fakitermelésből éltek. A Pilis megmászása mindig kikapcsolódás is volt, s a hagyományos szalonnasütés nemcsak pihenésre szolgált, hanem az emberek közötti kapcsolatokat, barátságokat is erősítette. Ezt a hagyományt szeretnék most megerősíteni a pilisszentkereszti szlovákok. A túra résztvevői a hegytetőn fát ültetnek.

 

 

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök (j) a dél-szlovákiai Érsekújváron a polgármesteri hivatal elõtt fogadja vendégét, Sólyom László köztársasági elnököt.
Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök (j) a dél-szlovákiai Érsekújváron a polgármesteri hivatal elõtt fogadja vendégét, Sólyom László köztársasági elnököt.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.