A szlovák-magyar blöff

Blöff az egész szlovák-magyar diplomácia, amely legfeljebb csak arra jó, hogy a politikusok mindkét oldalon jól szórakozzanak - írja mai jegyzetében a Sme című szlovák liberális napilap.

A szlovák-magyar kapcsolatokban már eljött az ideje annak, hogy a politikusok a tevékenység színlelése helyett konkrét eredményeket mutassanak fel - írja a szlovák-magyar viszonyt boncolgató jegyzetében a Sme című szlovák liberális napilap szerdán.

"Szép dolog, hogy rövid időn belül találkoztak egymással a legfőbb közjogi méltóságok, valamint Szlovákia és Magyarország külügyminisztere, de a kölcsönös vállon veregetésekkel, amelyeknek szemtanúi lehettünk (a miniszterelnökökön kívül, akik inkább a fogukat vicsorgatták), a hétfői Kubis-Göncz találkozón már nem lehetett megelégedni" – írja Peter Morvay.

A szerző úgy látja, hogy a két miniszter továbbra is azt folytatta, ami a kétoldalú kapcsolatok fő tartalma politikai síkon: a tevékenység és a konkrét tettek színlelését, és mindezeknek sikerként való tálalását.

Morvay szerint túlzottan is optimista volt Göncz Kinga azon értékelése, hogy a két miniszterelnök tavaly nyári 14 pontjából három és felet sikerült teljesíteni. A két miniszternek pedig összesen csak két dologban sikerült megállapodnia: a közös külügyminiszteri díjban és a kölcsönös kapcsolatokat védő "riasztórendszerben".

"A díj blöff, amely inkább megfelel a politikusoknak, akik szívesen osztogatnak díjakat, mert ez hatásos, és nem kerül semmibe. Az úgynevezett riasztórendszer pedig a miniszterek részéről annak bevallása, hogy saját beosztottjaik nem dolgoznak, pedig az ember azt gondolná, hogy a nagykövetségek alkalmazottait és a diplomatákat éppen ezért fizetjük" - mutatott rá a szerző.

Az Ipoly-hidakkal kapcsolatban a felek beismerték: továbbra sem tudják, hogy miből fogják fedezni azok újjáépítését, és a közös tankönyvekről is már vagy tíz éve folyik a meddő vita, mert egyik fél sem tudja eldönteni, hogy közös szöveget írjanak-e, vagy esetleg mindenki megírja a maga változatát, s azokat egymás mellé tegyék.

Szép dolog, hogy a miniszterek megegyeztek a vegyes bizottságok, különösen a kisebbségügyi bizottság tevékenységének intenzívebbé tételében. Hogy ez a kötelezettségvállalás a szlovák részről mennyire komoly, jól mutatja az a tény, hogy a kisebbségügyi bizottságot már évek óta Szlovákia szarajevói nagykövete vezeti a távolból - mutat rá Morvay. Szerinte így van ez minden téren.

A Kárpát-medencei Képviselők Fóruma is csak színleli a tevékenységet (a tagok ebédet kapnak), hasonlóan ahhoz a szlovák parlamenti nyilatkozathoz, mely elítéli ennek tevékenységét, majd a hétfői magyar parlamenti nyilatkozathoz, amely a szlovák nyilatkozatot ítéli el. "A fő az, hogy a politikusok jól szórakoznak" – szögezi le jegyzete végén Peter Morvay.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.