A szír menekültek Európa felé tartanak

Tizenhétezer szír menekültet vár idén és jövőre Svédország. A Törökországba szökött szírek Görögországon át jutnak Európába, innen pedig már viszonylag könnyen továbbutazhatnak északabbra.

Ali Jamal több ezer mérföldet gyalogolt és vonatozott, hogy elmeneküljön az erőszak elől. Jomaah nyolcezer dollárt fizetett egy sofőrnek, hogy elrejthesse családját lakókocsijában, és átcsempéssze őket Európába. Jomaah hajómérnökként nagyon jó módban élt, volt egy kertes villája, autója és hajója is.

Ők már Svédországban vannak. Azok közé a több ezer szíriai közé tartoznak, akiknek sikerült kijátszaniuk az Európai Unió határőreit. A szírek úgy látják, a törvényen kívüli út az egyetlen lehetőségük, hivatalos, vízumhoz kötött kiutazás szóba sem jöhet.

Eddig körülbelül 200 ezer menekült szökött át Jordániába, Irakba, Libanonba és főleg Törökországba. Innen sokan lépnek be az EU-ba Görögországon keresztül, hogy még északabbra keressenek menedéket. Svédország idén és jövőre 17 ezer szír menekültet vár.

– Európában vagy, most már senki sem állíthat meg – mondta egy idlibi diák, Jamal, utalva arra, hogy a görög határon átlépve már viszonylag könnyű eljutni a svéd Kopingebróban lévő menekültközpontba. Jamal testvére katona volt, de lelőtték, amikor társaival együtt dezertálni akart. Akkor eldöntötte, elhagyja hazáját. – Engem el akartak kapni Szíriában. Nem akarok harcolni és embereket ölni. Tanulni akarok és normális életet élni.

Törökországban eddig 75 ezer szírt regisztráltak. A menekültek miatt Görögország meg is erősítette határait az országgal. A Frontex, az EU határőrizeti ügynöksége szerint tizenkétszer annyi illegális határátlépőt kaptak el, mint korábban. 2400 embert ugyan sikerült feltartóztatni, de EU-szerte több mint 12 ezren már benyújtották menedékkérelmüket az Eurostat adatai szerint. Ugyan ez a szám Szíria 20 milliós lakosságához képest még mindig alacsony, az EU-s országok vezetői mégis aggódnak. Svédországnak például meg kell oldania az elhelyezésüket. Januártól több mint 1800 menekült érkezett, a tavalyi év hasonló időszakában a számuk csupán 300 volt. A svédeknél ők a harmadik legnagyobb menekültcsoport a szomáliaiak és az afgánok után.

A titkos határátlépések és a statisztikák hiányossága miatt nem igazán lehet megmondani, hogy mennyien érkeztek eddig az EU-ba. De például a németországi hatóságokhoz az év első hét hónapjában több mint kétezer menedékkérelem érkezett, ez annyi, mint tavaly egész évben. Néhány szakértő arra sürgeti a tagállamokat, hogy könnyítsék meg a szíriaiak dolgát, és szervezzék meg jobban a fogadásukat.

Az ENSZ szerint csak augusztusban százezren menekültek el Szíriából. Az országban maradottak egyre nehezebben boldogulnak, a tartalékok fogynak. A Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) vezetője, Peter Maurer ma érkezett Szíriába, hogy a humanitárius helyzetről beszéljen. Alig egy órát töltött Bassár el-Aszad szír elnökkel, találkozott más magas rangú tisztségviselőkkel is, később pedig Damaszkusz erőszak sújtotta körzeteibe látogat. Az ICRC szóvivője szerint még több segélyt szeretnének szétosztani a civilek között, de sok helyre nem jutnak be. Például az Aleppo óvárosában ragadt emberekkel sem tudják felvenni a kapcsolatot. Múlt héten ötezer élelmiszer és ezer higiéniai csomagot, valamint kétezer matracot osztottak szét.

Menekült szír kisfiú a török határ közelében
A young Syrian refugee looks out from a bus as he arrives at a stopover facility for breaking fast near the Turkish border town of Reyhanli, in Hatay province, August 10, 2012. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: CIVIL UNREST POLITICS CONFLICT SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.