A hadsereg visszafoglalta az átkelőhelyet a Golán-fennsíkon

Rövid időre a szíriai felkelők kezére került az el-Kuneitra városánál lévő átkelőhely szíriai oldala a Golán-fennsíkon. A szír hadsereg azonban gyorsan vissza is foglalta.

Az Egyesült Államok elítélte a szír rezsimet a kuszeiri harcok miatt, és felszólította Libanont és a Hezbollahot is, hogy a szervezet harcosai hagyják el Szíriát. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kijelentette, Damaszkusz nem tudja átvenni saját erejéből egy olyan város irányítását, mint Kuszeir, ezért szorul a Hezbollahra és Iránra.

A libanoni határnál fekvő városért hetek óta küzdöttek egymással az Aszad-rendszer ellen lázadók és a kormányerők, akiket a libanoni síita Hezbollah is támogatott. Kuszeir az utánpótlási útvonalak miatt mind a szír rezsimnek, mind a felkelőknek stratégiai fontosságú. Tegnap a felkelők és az állami média is azt közölte, hogy a kormányhű csapatok elfoglalták a várost.

Az izraeli hadsereg illetékesei csütörtök reggel megerősítették, hogy a szíriai felkelők kezére került az el-Kuneitra városánál lévő átkelőhely szíriai oldala a Golán-fennsíkon. Izrael 1967-ben foglalta el a területet Szíriától, majd 1981-ben annektálta is azt. A Golán-fennsíkon ez az átkelőhely számított a szíriai rezsim legfontosabb jelképének. Izraeli katonai források korábban arra utaltak, nagy változást jelentene, ha az átkelőhely a lázadók kezére kerülne.

Csütörtök reggel aknákkal lőtték az ENSZ el-Kuneitránál lévő katonai támaszpontját néhány száz méterre az izraeli és szíriai erőket elválasztó kerítéstől. A támadásban egy ENSZ-békefenntartó katona megsebesült. Az izraeli hadsereg arra utasította a Golán–fennsíkon dolgozó gazdákat, hogy maradjanak távol a választóvonaltól. Nem sokkal később a szír hadsereg már vissza is foglalta az átkelőhelyet.

Név nélkül nyilatkozó izraeli vezető tisztségviselők kedden azt mondták, még az is jobb lenne, ha Szíriában az al-Kaida uralkodna, mint ha Bassár el-Aszad szíriai elnök legyőzné a lázadókat. A nyilatkozók úgy vélekedtek, hogy ha Aszad túlélné a lázadók elleni harcokat, és tovább irányítaná Szíriát, akkor az eddiginél is nagyobb függésbe kerülne Irántól. Ez pedig megerősítené Irán Izraelt fenyegető hatalmi helyzetét, illetve Szíria, Irán és a Hezbollah libanoni síita szervezet kapcsolatát. Aszad egyet jelentene Iránnal, s ezért minden más hatalom előnyösebb lenne Izraelnek.

Eközben az amerikai titkosszolgálat a Földközi-tenger keleti részén állítólag három orosz hadihajót azonosított be, amelyek feltételezhetően fegyvereket szállítanak a szír rezsimnek, tudósít a CNN. Az Egyesült Államok már azóta figyelemmel kísérte a hajók útját, ahogy azok elhagyták az orosz kikötőket. A szatellitfelvételekből következtetni lehet a rakományra: az amerikai védelmi minisztériumi forrás szerint valószínűleg az S-300-as rakétavédelmi rendszer elemeit és más fegyvereket szállíthatnak a hajók.

Az USA többször megpróbálta meggyőzni Oroszországot, hogy egyelőre ne szállítsák le a védelmi rendszert. Korábban Aszad elnök egy televíziós interjúban utalt arra, hogy az Oroszországgal kötött szerződés egyes részeit már végrehajtotta Moszkva. Orosz lapok hadiipari forrásokra hivatkozva később azt közölték, hogy Oroszország még nem szállította le az S-300-asokat, és azt sem tudni, hogy erre idén sor kerül-e.

Moszkva és Washington korábban megegyezett, hogy júniusban rendeznek egy konferenciát a nyolcvanezer halálos áldozatot követelő szír konfliktusról, de egyelőre ez sem valósul meg. A szír ellenzék nem tudta eldönteni, hogy részt vegyen-e, illetve hogy milyen delegációt küldjön az eseményre. Ráadásul Oroszországnak és az USA-nak sem sikerült megállapodnia az időpontról, amely Lakhdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai megbízottja szerint júliusra tolódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.