A szír ellenzék is elmegy a békekonferenciára

De lemondásról az elnök nem tárgyal.

Szombaton a szír ellenzék legfőbb ereje, a Szíriai Nemzeti Koalíció (SNC) bejelentette, hogy részt vesz a jövő héten Svájcban kezdődő nemzetközi békekonferencián. A Genf-2 néven ismert tanácskozásról Isztambulban egyeztetett a Bassár el-Aszad szír elnök rezsimje ellen harcoló ellenzék külföldön működő ernyőszervezete. A százhúsz tagú vezetésben 58 támogatta a részvételt a Genf melletti Montreux-ben tartandó konferencián, 14-en viszont ellene szavaztak.

Ezt a szavazást órákig tartó heves vita előzte meg, a koalíció ugyanis megosztott abban a kérdésben, hogy egy asztalhoz ülhet-e a damaszkuszi kormány képviselőivel. Többen azzal érveltek, hogy a Genf-2 tanácskozáson való részvétel hiábavaló és csak rombolja a szervezet maradék szavahihetőségét is, főleg azon Szíriában harcoló lázadók körében, akik elutasítják a tárgyalásokat, és az SNC autoritását sem ismerik el.

Nyugati politikusok hosszú időn át győzködték a szervezetet a részvételről a konferencián. Az SNC múlt héten újraválasztott vezetője, Ahmad el-Dzsarba Isztambulban kijelentette, az ellenzék úgy tekint a Genf-2 konferenciára, mint amelynek az egyetlen célja Aszad elmozdítása. – A tárgyalások egyetlen célja, hogy eleget tegyen a forradalom követeléseinek, és mindenekelőtt megfossza minden hatalmától a mészárost (értsd: Aszadot) – hangoztatta el-Dzsarba az SNC részvételről szóló bejelentése után.

Ezeket a számításokat Aszad azonban már vasárnap keresztülhúzta, amikor az Interfax hírügynökség szerint Damaszkuszban orosz képviselők előtt arról beszélt, hogy a lemondása nem lehet vitatéma sem a Genf–2, sem bármelyik későbbi konferencián. A rezsim hivatalosan a terrorizmus elleni harcról akar Montreux-ben tárgyalni, aminek a pikantériája az, hogy Aszadék a kormány ellen közel három éve harcoló ellenzéki szervezetek 90 százalékát terroristának bélyegzik.

Hogy Aszad nem akar lemondani, az régóta ismert tény. Tavaly jelezte azt is, hogy indul az ez évi elnökválasztáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.